Foto: Johannes V. Jensen
Foto: Johannes V. Jensen 1873-1950

Fødselsdagsinterview med Johannes V. Jensen

20.01.23
Den 20. januar ville den danske forfatter og nobelpristager Johannes V. Jensen være fyldt 150 år. Jensen var især kendt for hovedværket 'Kongens fald'. Rudersdal Bibliotekerne var heldige at få et eksklusivt interview i anledning af den runde dag.

Tillykke med de 150 år, hr. Jensen. Skal De fejre dagen i familiens skød?

Nej, min søster, den sure cigar, og jeg har jo ikke været på talefod i årevis*, så jeg tror hellere, jeg vil spise en let frokost i nobellogen. 

Nå, så De ses med de øvrige nobelpristagere?

Ja da, det er jo altid rart at mødes med ligesindede – og vores klub vokser støt og roligt, så vi bare de seneste 10 år har fået selskab af så forskellige folk som Toni Morrison, Gabriel García Marquez, Dario Fo og Seamus Heaney.

Ja, det er en fornem flok må man sige!

Ja, og vores forfatterskaber spænder jo temmelig bredt – i min tid var der slet ikke åbnet for folk med andre hudfarver og fra ikke-vestlige lande. Men jeg skal love for, at der sker noget på dén front. Det er jo kun godt.

Ja, De har jo altid været meget åben over for verden. De besøgte Amerika på et tidspunkt, hvor man i Europa slet ikke var med på den tekniske udvikling. Faktisk var De kendt som lidt af en fartdjævel.**

Ja, jeg elsker biler og motorcykler og fart i det hele taget. Men jeg er da også klar over, at det kan være farligt. Det har jeg faktisk også skrevet en historie om.***

Ja, den historie glemmer man aldrig, når man først har læst den eller set filmen. Men der er jo en anden bog, De er endnu mere kendt for. Faktisk blev 'Kongens fald' i 1999 kåret som det 20. århundredes bedste bog. Og den står med sikkerhed i mange danske hjem. 

Ja, det kan man da ikke være andet end stolt af! Men den opfylder jo også meget, der taler til os danske; det er en historisk roman med en konge i persongalleriet, men hovedpersonen er en mand af folket. Og så er der jo også masser af sex og vold…! Det er jo nok ikke de lange landskabsbeskrivelser, der gjorde udslaget.****

Nej, det kan der være noget om. Men Deres betydning for Himmerland kan jo heller ikke overvurderes. De har måske hørt, at der oven i købet er indviet en Digterrute, så fans kan gå i Deres fodspor?

Nej, men det er lyder da som en fremragende idé. Hele mit liv var en Himmerlandsbeskrivelse. Så hvis man vil kende mig, skal man også kende Himmerland.

Nu kan jeg se, Deres gæster begynder at komme, så jeg må hellere trække mig tilbage. Jeg håber, De må få Jenne gur’ sauer!*****

Fåer hå lå æ pive i æ åsktrow, de røge nøj fæe, som vi siger på de kanter.******

 

* Thit og Johannes havde et kompliceret forhold. I mange år havde de hvert deres museum i barndomsbyen Farsø, som først i 2019 blev lagt sammen til ét. De to søskende blev rygende uvenner i 25-års alderen og var det resten af livet. Han var darwinist og mandschauvinist; hun spiritist og kvindesagsforkæmper. De hilste ikke på hinanden på gaden, så de ville formentlig ikke have bifaldet at komme under samme tag igen.

** Johannes V. Jensen skrev i 1901 bogen 'Den gotiske renæssance', hvor han begejstret rapporterer fra Verdensudstillingen i Paris år 1900, som han kalder ”det moderne fremskridts århundredefest”. Og i værker som 'Madame d’Ora' og 'Hjulet' kommer hans beundring for Amerika stærkt til udtryk. 

*** Novellen 'Nåede De færgen' fra samlingen 'Myter' fra 1925 blev i 1948 forlæg for en kortfilm af Carl Th. Dreyer. Filmen blev til på bestilling fra Raadet for Større Færdelssikkerhed. I filmen kører et ungt par på motorcykel om kap med døden.

****Johannes V. Jensen blev aflønnet pr. linje, han producerede.

*****"Kun gode sager" på himmerlandsk dialekt.

******"Far har lagt piben i askebægeret, det lugter noget fælt".

Interviewet var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion & Formidling. Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er helt og aldeles utilsigtet.

Læs mere om Johannes V. Jensen på Forfatterweb
 
Læs mere om ’Kongens fald’ på Litteratursiden
 
Læs mere om de to søskende på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet

Læs mere om Digterruten om Johannes V. Jensen