Foto: Italo Calvino
Foto: Italo Calvino

Fødselsdagsinterview med Italo Calvino

15.10.23
Den 15. oktober ville den italienske forfatter Italo Calvino være fyldt 100 år. Calvino er især kendt for den fabulerende 'Klatrebaronen' og for det postmoderne mesterværk 'Hvis en vinternat en rejsende'. Rudersdal Bibliotekerne var heldige at få et eksklusivt interview i anledning af den runde dag.

Tillykke med de 100 år, signore Calvino. Har De tilbragt dagen fordybet i Deres himmelske bibliotek?

Ja, jeg kan næsten høre, at De har hørt om min forestilling om det ideelle bibliotek – som ét der stræber udad mod de apokryfe, skjulte bøger. Det er lidt af en utopi i en verden præget af bestsellere, men her i himlen bliver alle ønsker jo opfyldt – så jeg nyder at få mit indre bibliotek fyldt op med alverdens excentriske og uforudsigelige forfatterskaber. 

De har vel også mødt nogle af dem?

Ja, jeg har især været glad for at møde mine fæller fra Oulipo* – og jeg må sige, at indimellem er jeg i tvivl, om de egentlig findes, eller om de kun findes inde i hovedet på mig. 

De har jo også en overordentlig livlig fantasi…

Ja, det kan De sige – her forleden mødte jeg en mand, der holdt til oppe i træerne og aldrig kom ned på jorden. En anden dag var det Marco Polo og Kublai Khan, i selskab med en mand ved navn Qfwfg, og forleden blev jeg overrasket af om morgenen at møde den højre halvdel, og om aftenen den venstre halvdel af den samme mand! Har De hørt noget lignende? Og  går mødte jeg en mand, der ikke var der, selvom han selv mente, at han var, sammen med en mand, der helt klart var der, uden selv at vide, at han var der.

Det lyder, som om De har mødt nogle af personerne fra Deres egne historier.**

Nå, sådan, så forstår jeg bedre – altså jeg blev til sidst så rundforvirret, at jeg begyndte at tvivle på, hvem jeg selv var – om jeg måske oven i købet kun fandtes i mine egne historier. Kender De det?***

Nej, men jeg kan levende forestille mig, at det må være sådan, De har det...

Det er ikke altid lige nemt at være et fantasimenneske. Men til gengæld keder man sig aldrig!

Det har De ret i – og det gør man heldigvis heller ikke, når man læser Deres historier, Signore Calvino. Tak for ordene – og tak for fantasien!

Så sandt, som det er sagt: Længe leve fantasien!

* Oulipo står for ”Ouvroir de littérature potentielle", der kan oversættes til "værksted for potentiel litteratur". Det er en gruppe af fransktalende digtere, forfattere og matematikere, der forsøger at give sproget nye strukturer og skabe sprogspil af enhver tænkelig art. Målet er at opdage nyt potentiale i sproget - deraf navnet. Værkerne er ofte meget humoristiske.

** Personer fra 'Klatrebaronen', 'De usynlige byer', 'De kosmikomiske historier', 'Den halverede vicomte' og 'Ridderen der ikke eksisterede'.  

*** Romanen 'Hvis en vinternat en rejsende' er en såkaldt metaroman, hvor historien handler om sig selv, eller dvs. glæden ved at læse. Romanen består af 10 forskellige begyndelser på en roman, der aldrig bliver færdig.

Interviewet var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion & Formidling. Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er helt og aldeles utilsigtet.

Læs om Calvinos bøger på Litteratursiden

Læs en anmeldelse af ’Hvis en vinternat en rejsende’
 
Læs en anmeldelse af ’Vore forfædre’