Foto: Kurt Vonnegut
Foto: Kurt Vonnegut 1972

Fødselsdagsinterview med Kurt Vonnegut

11.11.22
Den 11. november ville den amerikanske forfatter Kurt Vonnegut være fyldt 100 år. Vonnegut var især kendt for sin sort humoristiske antikrigsroman 'Slagtehal 5'. Rudersdal Bibliotekerne var heldige at få et eksklusivt interview i anledning af den runde dag.

Tillykke med de 100 år, Mr. Vonnegut. At De har fødselsdag på samme dato, som 1. verdenskrigs afslutning, må jo siges at være ret passende, når man ser på Deres litterære produktion, hvor krigen har en fremtrædende plads.

Ja, krigen har været den definerende begivenhed i mit liv, må man sige. Mit forfatterskab må nok siges at være en eller anden slags traumebearbejdning. Heldigvis har jeg dog bevaret min sans for humor. 

Men en temmelig sort humor, hvor der gøres grin med krig og død. Og nu er De jo selv død.

Ja, so it goes*. Men når sandheden skal frem, var der da ikke meget at grine af, siddende som krigsfange i en slagtehal under Dresdens bombardement, mens bomberne lagde byen øde**. Er De klar over, at bombardementet dræbte flere end bomben over Hiroshima?

De var så sandelig da en overlever. Og De har set mange dø…

Det må man sige, og så unge! Min bog ’Slaughterhouse 5’ har jo også undertitlen ’The Children’s Crusade’***, fordi det var det rene barnemord. 

Men bogen er jo bestemt ikke socialrealisme. Snarere en aldeles rablende satire - som i øvrigt for længst har fået klassikerstatus. Den optræder på utallige lister over de vigtigste engelsksprogede romaner fra det sidste århundrede.

Ja, ligesom min kollega Joseph Hellers ’Catch-22’, som er lidt i samme boldgade som min bog. Men ellers er det jo mere en science fiction-forfatter som Philip K. Dick, jeg er litterært beslægtet med. Vi havde begge en evne til at se verden i flere dimensioner.

… Som Billy Pilgrim gør det i ’Slagtehal 5’, hvor han bliver bortført til planeten Tralfamadore og bliver sat i bur i zoologisk have, mens han samtidig genoplever sine krigsoplevelser, sin indlæggelse på psykiatrisk hospital efter krigen og sit nutidsliv. Det er da til at blive psykotisk af, hvis man ikke allerede er det!

Det er verden, der er psykotisk; litteraturen er bare verdens spejl. Se Dem omkring; I bliver lagt ned af den ene krise efter den anden! Så jeg har jo været nærmest profetisk, når jeg gav udtryk for, at menneskehedens iboende destruktive kræfter en dag ville udslette den selv. Som jeg siger: Jordens immunsystem forsøger at komme af med os.

Det er ikke ret opløftende, Mr. Vonnegut. Har De slet ikke et positivt ord at give os med på vejen?

Egentlig ikke; mennesker er, som de er. Se, hvad der skete med Lots hustru; hun blev advaret mod at vende sig om, da hun flygtede fra det ødelagte Sodoma. Men hun kunne ikke dy sig. So it goes…
 

* I ’Slagtehal 5’ bruger fortælleren udtrykket ”So it goes”, hver gang han omtaler døden. Udtrykket optræder 106 gange i den 157 sider lange roman.

** Kurt Vonnegut deltog som ung soldat i 2. verdenskrig, hvor han blev taget til fange og sendt til Dresden i arbejdslejr. Her oplevede han bombardementet den 13.-15. februar 1945, som nærmest udslettede byen og dræbte 25.000 mennesker. De første mange år efter krigen, var det officielle dødstal langt højere, helt op til 135.000.

*** ”Børnekorstoget” var en religiøs bevægelse, hvor tusindvis af unge europæere i år 1212 meldte sig til et korstog for at befri Det hellige land. Men korstoget var selvbestaltet og ikke sanktioneret af paven, og korsfarerne nåede aldrig frem. ”Korstoget” betegnes som den første europæiske ungdomsbevægelse. Børnekorstoget optræder hos så forskellige forfattere som Voltaire, Brecht og Agatha Christie, og som reference til 1. verdenskrig i en sang af Sting.

Rejsen til USA var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion & Formidling. Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er helt og aldeles utilsigtet.

Læs mere om Kurt Vonnegut på Forfatterweb 

Læs mere om Kurrt Vonnegut på Lex.dk

Foto: Tom Palumbo