Fødselsdagsinterview med Molière

15.01.22
D. 15. januar ville komediedigteren Molière være fyldt 400 år. Jean-Baptiste Poquelin, kaldet Molière, anses for at være Frankrigs største komediedigter - og forbillede for Ludvig Holberg. Rudersdal Bibliotekerne var heldige at få et eksklusivt interview i anledning af den runde dag.

Tillykke med de 400 år, Monsieur Molière. Det er en ære at få dette interview. Hvilke planer har De her på den runde dag? Den skal vel fejres med en tur i teatret?

Ja, det kan da ikke være anderledes - selvom teatret jo ikke længere er, hvad det var engang. Men når man én gang har fået teatret i blodet, går det aldrig væk igen. Jeg formåede jo i min tid at gøre teater til en kunstart, hvor det før havde været forbeholdt gøglerne på markedspladsen. Og i al beskedenhed gjorde jeg for fransk teater, hvad Shakespeare gjorde for det engelske *

Ja, og De har da fået sat Deres præg på det, må man sige! Ikke kun i Frankrig, men også her i Danmark, hvor vores nationaldramatiker, Ludvig Holberg, faktisk var stor fan og videreførte Deres komediestil i sine egne stykker.**

Det er jeg meget beæret over at høre – Holberg udstillede jo, ligesom jeg, samfundets dårligdomme og fik i den grad vist, hvor skoen trykkede. Menneskelig dårskab er til stede til alle tider; i min var det religionen, der dominerede med alle de religiøse hyklere, der i den grad fortjente at blive sat på plads. Men det var selvfølgelig ikke alle, der var enige i det…

De hentyder vel til vanskelighederne med at få 'Tartuffe' opført? 

Ja, dér fik jeg godt nok alle de hellige på nakken – præsterne gjorde alskens krumspring for at forhindre opførelsen, én af dem forlangte mig såmænd brændt på bålet. Men heldigvis havde jeg kongens opbakning***, og han forsvarede mig med, at det jo kun var den hyklede, og ikke den sande fromhed, jeg ville til livs! 

Værre var det måske, da De selv blev offer for latterliggørelse ved at gifte Dem med Deres tidligere elskerindes meget yngre datter?! Hun var 18, og De var 40!****

Jamen, jeg skrev faktisk samme år 'Fruentimmerskolen', som netop handler om en lignende konstellation med ægteskabet mellem en ældre mand og en ung pige, hvor jeg ikke holder mig tilbage for en stor portion selvironi.

Det bedste forsvar er altid et angreb, som man siger. Men De blev måske alligevel lidt bitter til sidst?

Altså, jeg skrev jo 'Misantropen' om en mand, der altid siger sandheden uden at pakke den ind, men som ender alene og afskåret fra menneskeligt selskab. Vi må vist bare se i øjnene, at sandheden er ilde hørt, og at sociale konventioner er nødvendige, for at mennesker overhovedet skal kunne holde ud at være sammen. 

Det er nok den triste sandhed. Alligevel har De altså formået at holde Dem på toppen i foreløbig 400 år, så De må jo have haft fat i noget.  

Ja, eftertiden er jo ofte mildere stemt, men hævngerrigheden blandt min samtids præster var så stor, at jeg hverken fik sakramenter eller kristelig begravelse, da jeg døde! I ly af mørket blev mit lig ført til kirkegården, hvor det lå de næste 200 år, indtil man besluttede at flytte mig til kendis-kirkegården Père Lachaise.  jeg var jo dårligt lagt i graven, da de faldt over hinanden for at give mig oprejsning. I levende live ville Akademiet ikke optage mig som medlem, men 50 år efter min død rejste De en buste af mig! 

Sådan er det ofte med de største, og De er sandelig én af Dem. Vi må håbe, at teatret også har en fremtid de næste 400 år!

Det må De så sandelig nok sige – for der er altså ikke noget, der kan erstatte levende mennesker på de skrå brædder. Så kan de stikke deres Netflix, og hvad det hedder alt sammen, op, hvor sol(kong)en ikke skinner!*****
 

* Molière var uddannet jurist, men var i en tidlig alder blevet bidt af teatret. Han tilbragte 13 år på turné, før han endelig fik mulighed for at optræde for kongen selv. Fra da af var han fast tilknyttet hoffet med tilladelse til at spille i teatersalen på Louvrefløjen Petit-Bourbon.

** Selv om Ludvig Holberg var inspireret af Molière, var der også forskelle; hvor Molière skrev for de højeste samfundslag, var Holbergs publikum borgerskabet, og hans stil blev dermed også mere folkelig. Ligeså vigtigt var det, at begge hentede deres inspiration hos de antikke komedieforfattere Aristofanes, Terents og Plautus og i den italienske maskekomedie commedia dell’ arte.

*** Molière var ikke bare teatermand. Han havde også arvet titlen som kammertjener og hoftapetserer efter sin far og stod derfor under kongens beskyttelse.

**** Molières skuespillertrup, L’illustre théatre, som Molière turnerede med som ung, bestod foruden brødrene Béjart af deres søster Madeleine, der blev truppens primadonna og Molières elskerinde. Det var hendes datter, Armande, der siden blev hans kone.

***** Kongen på Molières tid var ”Solkongen”, Ludvig XIV.


Rejsen til Paris var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion & Formidling. Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er helt og aldeles utilsigtet.

Læs mere om Molière på lex.dk
Læs mere om Molière på Kalliope
Gå i Molières fodspor i Paris

Foto: Gallica Digital Library