Vi anbefaler: Den kongelige egyptiske automobilklub

15.05.16
Ulla Bengtsson, Hovedbiblioteket i Birkerød, har læst: Alaa al-Aswany: Den kongelige egyptiske automobilklub (2014)

Egyptiske al-Aswany slog igennem med et brag i 2007 med sin første roman ”Yacoubians hus”. Den bog læste jeg ikke i sin tid, fordi jeg syntes, at den lød for pjattet. Til gengæld har jeg med forsinkelse læst ”Den Kongelige egyptiske automobilklub”, og sikken en sprudlende roman, som især egner sig til en strand ved Det Røde Hav. 

Forfatteren har brugt et smart kneb ved opbygningen af romanen. Vi hører om en gruppe mennesker i Cairo i starten af 1920'erne under den engelske besættelse af Egypten. Omdrejningspunktet er et mylder af ansatte i en fin automobilklub og en arabisk familie med 3 børn. Hvert kapitel omhandler én person, og kapitlet slutter med at give læseren en sult efter at læse mere. 

Dog handler næste kapitel om en anden person, så selv om man længes efter at høre, hvad der videre sker efter det sidste kapitel, man har læst, glæder man sig over at høre, hvad der hænder i forhold til et tidligere kapitel. Lyder det forvirrende? Det er det ikke, og ej heller anstrengende at læse, hvis bare man læser bogen rimelig hurtigt.

Alle personer har deres genvordigheder, men det er fortalt humoristisk og aldrig tungt. Nogen vil måske sige, at romanen er letbenet, og at nogle af personerne er for groft skitseret; men det er i orden, fordi bogen rummer et ganske særligt virtuost fortælleoverskud, bl.a. med tungere emner som modstandskamp mod besættelsen, vold i ægteskab og mod ansatte, samt tortur i sikkerhedstjenesten.

Nu glæder jeg mig til ”Yacoubians hus”, som efter sigende er endnu bedre!

Materialer