Bogforside: Dødevaskeren
Bogforside: Dødevaskeren

Vi anbefaler: Dødevaskeren

12.02.18
Læs den rystende beretning om kvindeundertrykkelse i irakisk Kurdistan.

Anbefalet af Tine Fellenius Christensen, Holte Bibliotek:

Romanen fortæller historien om pigen Frmesk, der fødes - som forfatteren selv - i 1986 i den lille kurdiske bjerglandsby Zamva. Hun er svag og født med en hvid hårtot, hvilket tolkes som en forbandelse. Hun er uønsket af sin far, fordi hun er en pige, men reddes i første omgang af morens forældre, et omsorgsfuldt ældre ægtepar, der tager pigen til sig.

Mormoren Gahar er en såkaldt ”dødevasker”, heraf titlen. Hun har påtaget sig jobbet at vaske de kvinder, som bliver dræbt i vanære og skam. Hun og morfaren, der i øvrigt meget atypisk er ikke-troende, forsøger at skærme Frmesk, hvilket dog ikke lykkes.

Romanen fortæller skiftevis om livet i Irak for 30 år siden og Skejby Sygehus i nutiden, hvor Frmesk er indlagt, svækket og alene. Frmesk får ikke besøg, men på stuen bliver hun venner med den kvindelige lægestuderende, Darya, der også er irakisk kurder. Darya er underlagt social kontrol af faderen, der også har arrangeret, at hun skal giftes med sin grandfætter.

Sara Omar kom til Danmark som 15-årig, og ”Dødevaskeren” er hendes romandebut. Bogen har siden sin udgivelse skabt stor debat herhjemme - og med god grund. For romanen er fortvivlende i sin beskrivelse af kvindesynet i visse muslimske kulturer. 

Dette er ikke en bog for sarte sjæle. Den var sine steder så modbydelig, at jeg måtte lægge den fra mig og trække vejret dybt for at læse videre. Det er en de mest gribende og hjerteskærende fortællinger, jeg har læst i mange år, men den er også utroligt vedkommende.


Vil du vinde "Dødevaskeren"? »Deltag i litteraturquizzen her

Lån bogen på biblioteket

Materialer