Vi anbefaler: Hungersnød

15.01.17
Sus Nørding, Holte Bibliotek, har læst: Aki Ollikainen: Hungersnød (2016)

Op mod 15 % af den finske befolkning døde under den finske sultkatastrofe i året 1867-1868. Et sent forår og en kold og våd sommer blev katastrofal for høsten. Frosten slap først sit tag tæt på midsommer og tog fat igen allerede i slutningen af august. Uden høst intet brød! 

Dette katastrofeår er den historiske scene for Aki Ollikainens iskolde debut "Hungersnød", og romanen dokumenterer således et smertefuldt kapitel i finsk historie – og den har (måske derfor) vundet fire af Finlands litterære priser. Romanen var i øvrigt også nomineret til The Man Booker International Prize som den eneste skandinaviske roman i 2016. 

Hovedpersonen er den fattige bondekone Marja, som i isvinteren 1867 af nød og sult begiver sig ud på sin egen hungermarch mod Skt. Petersborg med sine 2 små børn. Hun har måttet efterlade sin døende mand i deres lille hus. Et af de temaer, som præger beskrivelsen af rejsen, er det tiltagende sammenbrud af normer og regler, når nøden hærger, og det er umuligt ikke at læse bogen i lyset af vore dages flygtningekatastrofer.

Parallelt med fortællingen om den lille familie følges to velstående brødre, Erik og Teo. Lægen Teo ernærer sig ved at tilse herremænds skøger og tager sig betalt i seksuelle ydelser fra selvsamme. Han fortaber sig gerne i småfilosofiske ideer og vulgær-darwinistiske anskuelser, som når han f.eks. siger, at sulten skærer de svageste bort fra folkets stamme, som en gartner skærer de slette grene af et æbletræ. Bogen slutter heldigvis med håb, med tanken om at der er en fremtid!

Materialer