Kirsten Thorup
Kirsten Thorup

Kirsten Thorup modtager Nordisk Råds Litteraturpris

Kirsten Thorup modtager Nordisk Råds Litteraturpris 2017 for romanen 'Erindring om kærligheden'.

Romanen, som udkom i april 2016, er et hjerteskærende portræt af et mor-datterforhold, der kuldsejler lige fra starten. Kunstnersjælen Tara har vanskeligt ved de udfordringer, der er ved at passe en lille baby, og på et tidspunkt bliver Siri anbragt på et børnehjem. Samtidig med at barnet og alenemoderen er uløseligt tæt forbundne, vender Siri sig mod Tara, og allerede som 15-årig flytter Siri hjemmefra. Det er samtidig starten på Taras sociale deroute. Romanen er et tidsbillede fra den anden halvdel af det tyvende århundrede, og udforsker forholdet familien imellem.

Christina Hesselholdt var den anden danske nominerede til dette års litteraturpris,  for den biografiske roman ”Vivian”, om den amerikanske gadefotograf Vivian Maier.

Tidligere modtagere
Flere af efterårets udgivelser, oversat fra et af de nordiske sprog, er skrevet af tidligere vindere og nominerede eller dette års nominerede. Eksempler på disse er Kjell Westö, vinder af Nordisk Råds Litteraturpris i 2014, der er aktuel med romanen ”Den svovlgule himmel”, Bergsveinn Birgisson, nomineret i 2012, hvis første roman ”Et landskab er aldrig tåbeligt” også er udkommet dette efterår. Endelig kan man forsøge sig med et af Finlands bud på en vinder af dette års pris, Laura Lindstedts roman ”Oneiron”, en fantasi om sekunderne efter døden. Romanen er, foruden at være nomineret til dette års Nordisk Råds Litteraturpris, også vinder af Finlandia-prisen i 2015.

Danmark er indtil videre blevet tildelt Nordisk Råds Litteraturpris 11 gange. Her kan blandt andet nævnes forfattere som William Heinesen, der vandt i 1965 for romanen ”Det gode håb”, Klaus Rifbjerg i 1970 for romanen ”Anna(jeg) Anna”, og Naja Marie Aidt i 2008 for novellesamlingen ”Bavian”. Den danske forfatter, der senest har vundet prisen, er Kim Leine i 2013 for romanen ”Profeterne i Evighedsfjorden”.

Om Nordisk Råds Litteraturpris
Nordisk Råds Litteraturpris blev indstiftet af Nordisk Råd i 1961 og uddelt første gang i 1962. Prisen har til formål at øge interessen for nabolandenes litteratur. Prisen uddeles hvert år for et skønlitterært værk fra et af følgende lande: Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland. Hvert af disse lande har to nominerede forfattere. Desuden er også en forfatter fra Færøerne og Åland nomineret.

Lån bøgerne

Materialer