Månedens lytter - juli

Månedens lytter i juli er Henrik Lilleholt Smidt. Læs om hans passion for musik.
 Henrik Lilleholt Smidt

Navn: Henrik Lilleholt Smidt

Beskæftigelse: Musikskoleleder – Rudersdal Musikskole

Alder: 43

Hvilken slags musik lytter du helst til?
Det er meget afhængigt af konteksten, hvilken slags musik jeg lytter til. Lytter jeg til musik for nydelsens skyld, falder jeg tit tilbage til jazzen, hvor det f.eks. kunne være Miles Davis, John Coltrane eller Joshua Redman. Hvis det er med sang, elsker jeg blandt andet Rachelle Ferrell og Joni Mitchell. Det kan også være, at jeg sætter et stykke klassisk musik på. Et værk, jeg virkelig holder af at lytte til, er Rachmaninoffs 2. klaverkoncert – at lytte med lukkede øjne i en afslappet tilstand er bare en god oplevelse.

Hvis jeg er i gang med noget praktisk arbejde, holder jeg af at høre noget mere funky som f. eks. Wonderbrazz, The Meters, Jon Cleary eller noget i den stil. Er jeg sammen med andre, er jeg ofte mere over i pop/rock – der er så mange bands og kunstnere, jeg holder virkelig meget af, så det er svært at nævne nogle få stykker. Leonard Cohen, Prince og bands fra sidst i 60’erne og 70’erne som Led Zeppelin og Pink Floyd er et par eksempler. Ting, hvor jeg kender hver en tone, fordi jeg har hørt det så mange gange. Alligevel bliver jeg stadig fascineret, og derfor er de stadig iblandt mine favoritter.

Hvad er det ved musikken, som gør den til noget særligt for dig?
Det at kunne fordybe sig i musikken, nyde melodier, opdage nye detaljer, lytte til forskellige elementer i musikken eller fokusere på det enkelte instrument, og hvordan instrumenterne indgår i et sammenspil med hinanden. Det lyder måske meget analytisk, men det er en måde jeg godt kan lide at lytte til musikken på.

Jeg hører selvfølgelig også musik som et tillæg til en anden aktivitet, hvor det f.eks. kan være i baggrunden og skabe stemning.

Hvor lytter du helst til musik og hvorfor?
Jeg lytter hovedsageligt til musik i mit hjem eller i selskab med andre. Jeg er ikke så vild med at bevæge mig rundt i det offentlige rum med musik i ørerne – det har jeg aldrig været. Da jeg var omkring 13 år fik jeg en walkman, som jeg havde ønsket mig længe, men jeg blev aldrig glad for at bruge den.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?
Det er meget forskelligt. Jeg har mange cd’er, lidt vinyl, og bruger også streamimg. Jeg kan godt lide at høre et helt album ad gangen, fordi helheden kan være med til at tilføre oplevelsen noget til de enkelte numre. Når jeg bruger streaming, kommer jeg mere til at springe rundt, og selvom jeg synes, at jeg mister noget i oplevelsen, giver det noget andet. Det er specielt, når man hører musikken med andre, hvor man kan præsentere hinanden for noget af det musik, man holder af og gå på opdagelse.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse?
Jeg har haft mange fantastiske og specielle oplevelser med musik - både på scenen, som publikum og i mit arbejde på en musikskole. Det er svært at vælge én oplevelse ud, men her vil jeg gerne fremhæve en oplevelse i forbindelse med musikskolens store Beatles-projekt, som kulminerede med fire flotte koncerter i april måned. At opleve resultatet af et intenst arbejde med næsten 100 børn og unge munde ud i en række fantastiske koncerter i en fyldt Mantziussal på Mantziusgården var, for mig, en speciel oplevelse. Det, at opleve hvor meget de unge musikere rykkede sig i hele forløbet, deres oplevelse af at være en del af et musikalsk fællesskab på tværs af alder og niveauer, deres stolthed over resultatet, samt oplevelsen af at spille musik sammen i et stort orkester, var fantastisk at se. For mig viser sådan et projekt hvor sindssygt meningsfuldt det er at være sammen om musikken, og jeg glæder mig så meget over, at jeg er med til at skabe rammerne for, at børn og unge mødes i musikken.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det så være?
Jeg elsker at gå på opdagelse i musikken og finde nye kunstnere eller nye versioner af numre, som jeg i forvejen kender. En lille leg på YouTube, som er en blanding af tilfældighed og en følge af de valg, man har foretaget, ledte mig en gang hen til den indspilning, jeg gerne vil dele.

Legen går ud på, at man starter et sted, f.eks. med en kunstner man godt kan lide. Man vælger et nummer. Derefter vælges et nyt nummer fra den liste, som kommer frem af foreslåede numre ude til højre. På den måde er det muligt at gå på opdagelse i nye musikalske universer, og det er selvfølgelig sjovest at gøre sammen med andre, så man kan skiftes til at vælge.

Jeg startede med at spille 2Cellos – Smells Like Teen Spirit, og lidt efter dukkede dette helt fantastiske værk og indspilning frem: Rachmaninov Vocalise med Luka Sulic – noget af det smukkeste jeg har hørt.

Materialer