Bob Dylan runder skarpt hjørne

- bliv klogere på en af de største nulevende kunstnere.

Bob Dylan er her stadig. Hvis man på noget tidspunkt skulle have været i tvivl, viste sidste års mesterværk Rough and Rowdy Ways - vel nok hans bedste album siden Time Out of Mind (1997) - at Dylan fortsat indtager en unik position i kulturen. Det er svært at forestille sig, hvem der ellers skulle kunne opnå en nummer 1-single - Dylans første nogensinde! - med en 17 minutter lang sang, som det skete med den episk-elegiske ’Murder Most Foul’, der tager afsæt i mordet på John F. Kennedy og både stiller en diagnose og en kur for et sygdomsramt Amerika. Modtagelsen af sangen var en påmindelse om, at når Dylan henvender sig med vægtigt stof, lytter vi stadig hengivent efter.

I anledning af Dylans 80-års fødselsdag følger her tre anbefalinger til nogle af højdepunkterne fra det voldsomt omfangsrige, men ligeledes konsekvent berigende korpus af materiale af og om Dylan.

Filmene, der er links til neden for, kan ses på henholdsvis bibliotekernes streamingside Filmstriben og den digitale portal Qello Concerts, der har et stort udbud af musikdokumentarer og fuldlængdekoncerter.

Krøniker. Bind 1 

Efter udgivelsen af selvbiografien Krøniker. Bind 1 (2004) er det adskillige gange blevet bebudet - inklusiv af Dylan selv - at endnu et bind var på vej. Til dato har det aldrig set offentlighedens lys. Desværre, for første del levede op til alt, hvad man kunne tillade sig at håbe af en biografi fra Dylans egen hånd - og mere til. Gennem fem nedslag i sit liv - der spænder fra de formative år i starten af 1960’erne i New Yorks folkmiljø til tiden omkring indspilningen af comeback-albummet Oh Mercy (1989) - inviterer Dylan med sin skarpe prosa læseren inden for uden at ophæve den aura af mystik, der vedbliver med at være en primær del af hans fascinationskraft. 

I’m Not There 

Umuligheden af at trænge ind til kernen af personen Dylan synes netop at være udgangspunktet for den Todd Haynes-instruerede film I’m Not There (2007), der ikke fortæller historien om sin hovedperson på traditionel biografisk vis, men springer mellem syv distinkte narrativer, der med hver sin Dylan-inkarnation (leveret af blandt andre Heath Ledger, Cate Blanchett, Christian Bale og Richard Gere) fortolker forskellige aspekter af Dylans karakter. Foruden at være spækket med Dylans musik. 

No Direction Home 

Den amerikanske filminstruktør Martin Scorsese har lavet den ultimative dokumentarfilm om Dylan. Den hedder No Direction Home (2005) og er et kalejdoskopisk vue over Dylans tidlige år - fra opvæksten i Minnesota til folk-årene i New Yorks Greenwich Village og endelig gennembruddet på den helt store scene i midten af 1960’erne, der samtidig blev et tumultarisk farvel med folkmiljøet. Dylan har selv ordet undervejs, men ellers er det primært insidere fra perioden som Joan Baez, Allen Ginsberg og Dave Van Ronk, der foruden eksklusivt billedmateriale og sjældne koncertoptagelser er med til at tegne et uforglemmeligt portræt af Dylan og hans tid. 

Skrevet af Kristoffer Grønbæk, Rudersdal Bibliotekerne.

Tags