15 af de bedste musikfilm på Filmstriben

Edith Piaf, Oasis, Maria Callas, Lars H.U.G., The Doors. Læs om de bedste musikfilm på Filmstriben og se dem via de medfølgende links.

Oasis - Supersonic

Gallagher-brødrene, Liam og Noel, har aldrig været kendt som beskedne typer, og man forstår da også rockstjerneattituden, når man bliver mindet om, hvor godt det gik for Oasis i 1990’erne. Den næsten ustoppelige himmelflugt fra ydmyge kår i Manchester til den absolutte top af musikverdenen er genstand for den vidunderlige dokumentar Supersonic (2016), der kulminerer med optagelser fra de legendariske koncerter i Knebworth Park i 1996, hvor det halve England forsøgte at få billetter.

Buena Vista Social Club

Den tyske instruktør Wim Wenders står bag dokumentarfilmen Buena Vista Social Club (1999), hvor en gruppe cubanske musikere, der blev skubbet ud i glemslen under Fidel Castros styre, samles på foranledning af guitaristen Ry Cooder. Musikalsk magi opstår hurtigt mellem de aldrende musikere.

A Prairie Home Companion

En af de bedste - men samtidig oversete - filminstruktører overhovedet er amerikanske Robert Altman, der står bag mesterværker som McCabe & Mrs. Miller (1971), The Long Goodbye (1973) og Short Cuts (1993). Han er især kendt for sine ensemblefilm, hvor han med sit sjældent hvilende kamera og et spydigt glimt i øjet typisk blotlægger et særligt miljø, gerne inden for underholdningsbranchen. Det er fiktion med et stærkt naturalistisk, næsten dokumentarisk præg. Således også Altmans sidste film, A Prairie Home Companion (2006), der tager os med bag kulisserne på et traditionsrigt radioshow kendt for countrymusik, der går sin sidste aften i møde.

Pianisten

Michael Hanekes filmatisering af den nobelprisvindende østrigske forfatter Elfriede Jelineks roman Pianisten har den altid fremragende Isabelle Huppert i hovedrollen Erika, der er professor på et musikkonservatorium, hvor hun sammen med en yngre, mandlig elev indleder et masochistisk forhold, der hurtigt eskalerer ud af kontrol.

Eden

En af nutidens mest interessante europæiske filmskabere - den franske instruktør med det danskklingende navn Mia Hansen-Løve - fortæller i Eden (2014) om teenageren Paul, der i 1990’ernes Paris danner et DJ-kollektiv med sine venner, der sammen kaster sig ud i nattelivets heftige elektroniske musikscene.

Fitzcarraldo

Den tyske instruktør Werner Herzog har altid været fascineret af det ekstreme. Flere af hans film handler om karakterer, der kompromisløst kaster sig ud i umulige foretagender - på mange måder som filmskaberen selv. Intet sted er det mere tydeligt end i hovedværket Fitzcarraldo (1982), hvor den uhyggeligt karismatiske Klaus Kinski spiller rollen som fantasten Brian Fitzgerald, der er besat af tanken om at bygge et operahus midt i junglen. Til dette formål må han blandt andet trække et dampskib med sig gennem vildnisset - præcis som Herzog krævede af sit produktionshold for at kunne filme det.

City Slang Redux

Der går forlydender om, at Lars H.U.G.s koncertoptrædender omkring debutpladen City Slang (1984), der satte musik til Søren Ulrik Thomsens digte, skulle have været ladet med en helt særlig energi. Det fornemmer man også, når man ser City Slang Redux (2011), der består af optagelser fra to koncertshows i Aarhus i 1984, der siden gik tabt, men dukkede op igen i 2008. Instruktør Torben Skjødt Jensen har suppleret dem med yderligere arkivmateriale fra tiden omkring albummet.

Inside Llewyn Davis

Coen-brødrenes fremragende spillefilm om musikeren Llewyn Davis, der i de tidlige 1960’eres New York - umiddelbart inden Bob Dylan træder ind på scenen og ændrer folkmiljøet for bestandig - forsøger at slå igennem som folksanger. Davis har talentet, men en konfrontatorisk personlighed foruden tilfældighedernes lunefulde spil stiller sig konsekvent i vejen for drømmen.

Pigen med paraplyerne

Alle ord synges i Jacques Demys farvespækkede klassiker fra 1964, hvor Catherine Deneuve spiller hovedrollen Genevieve, hvis elskede bliver indkaldt til den franske hær i Algeriet. Afstanden og en anden bejler, der gør sin entré, sætter deres kærlighed på prøve. Det er en af filmhistoriens helt store romantiske fortællinger.

The Doors

Det virker ikke som en overdrivelse at udråbe Jim Morrison til en af det 20. århundredes største personligheder. Det er således ikke nogen lille opgave Val Kilmer påtager sig i Oliver Stones The Doors (1991), hvor han lægger krop til den notoriske forsanger. Man kan dog ikke sætte en finger på hverken Kilmers eller Stones indsats, der er et særdeles vellykket stykke biografisk fiktion, som både leverer en medrivende fortolkning af Morrisons liv helt frem til det tidlige kollaps samt giver en stærk fornemmelse for energien i 60’ernes modkultur.

Grace Jones

Dokumentarfilm om den banebrydende jamaicanske sanger, model og skuespiller Grace Jones, der blandt andet spillede en fremtrædende rolle på 1970’ernes og 1980’ernes alternative musikscene. Er man i tvivl om, hvem Grace Jones er, kan det anbefales at høre det fremragende album Nightclubbing fra 1981.

Control

Sam Riley er overbevisende i hovedrollen som Joy Division-forsanger Ian Curtis i Anton Corbijns Control (2006), der forsøger at forstå den plagede Curtis, der hang sig i sit hjem i 1980. Portrættet indbefatter også Joy Divisions historiske gennembrud på den britiske postpunkscene i slutningen af 1970’erne.

Maria by Callas

Den begivenhedsrige historie om det 20. århundredes store operadiva, den græsk-amerikanske Maria Callas, bliver fortalt i Tom Volfs dokumtarfilm Maria by Callas (2017). Sangeren er blandt andet kendt for at levere den vel nok mest fantastiske fortolkning af sigøjnerpigen Carmen i Georges Bizets opera af samme navn.

Steppeulven

Biografisk spillefilm om Steppeulvenes forsanger Eik Skaløe og hans forelskelse i sit livs store kærlighed Iben, der samtidig er et portræt af den unge 60'er-generations nye idéer om for eksempel fri seksualitet. Instruktør Ole Christian Madsen følger Skaløe helt frem til rejsen til Nepal i 1968, som han aldrig vendte hjem fra.

Spurven

Man er aldrig i tvivl, når man har set en mesterlig skuespilspræstation. Sådan en leverer Marion Cotillard i sin oscarvindende rolle som Edith Piaf i Spurven (2007), hvor den legendariske sangers tumultariske eksistens får liv på det store lærred.

Se filmen