Månedens lytter: Petr Tjajkovskij

Månedens lytter i marts er Petr Tjajkovskij. Læs om hans forhold til musik.

Navn: Petr Iljitj Tjajkovskij

Beskæftigelse: Komponist

Alder: 177 år

Hej Petr. Hvordan staver man egentlig til dit navn?
Jeg troede at vi skulle snakke om musik? Jeg er jo russer og vi har et helt andet alfabet, men med jeres bogstaver er det tætteste egentlig ”Pëtr Il'ič Čajkovskij”. I bruger bare de bogstaver der lyder tættest på. Derfor kan mit fornavn staves ”Petr”, ”Peter”, ”Pyotr”, ”Pjotr” og mit efternavn med et mere eller mindre tilfældigt antal af ”t”, ”j”, ”ch”, ”y” og ”i”. Det er noget være rod, men det er jeres problem, ikke mit.

Det kan du jo have ret i. Til vores læsere, kan jeg oplyse at biblioteket har besluttet at det staves ”Tjajkovskij”, hvis man har lyst til at lytte til noget af Petrs fantastiske musik.

Men nu til sagen! Musik! Du krediteres jo for at skabe hele den russiske lyd i romantikken. Hvordan skabte du den tradition?
Er det nu noget at prale af? Min musik er ikke så speciel – da jeg skrev min første klaverkoncert syntes mine mentorer at det var noget makværk. Mozart derimod! Han skrev med Guds stemme, som det var Kristus selv der førte hans pen! Jeg skrev jo bare.

Men du skrev som ingen anden før dig!
Det ved jeg nu ikke. Alle har jo sine inspirationer. Mine er Mozart og russisk folkemusik. Jeg har sådan set bare prøvet at forene de to ting.

Kan du uddybe lidt?
Folk kan jo bare høre min musik hvis de er interesserede. Der er ikke så meget mere at sige.
 
Okay så. Jeg ved at du først startede med at skrive musik i en ret sen alder og arbejdede bag et skrivebord inden da. Hvad fik dig til at beslutte dig for musikken?
Jeg elskede jo altid musikken. Efter jeg blev uddannet embedsmand, begyndte jeg at tage aftenskoletimer på konservatoriet i et par forskellige fag. Mit store idol, Anton Rubinstein, tog mig under sine vinger og snart droppede jeg min karriere som embedsmand og blev fuldtidsstuderende på konservatoriet. Og da jeg blev færdig der, fik jeg tilbudt et professorat i musikteori! Godt nok kun til 50 rubler om måneden, men alligevel!

Hvad er så historien bag den første klaverkoncert? Du sagde at dine mentorer ikke kunne lide den, men hvorfor egentlig ikke? Jeg ved for eksempel at du redigerede den flere gange igen...
Hvorfor insisterer du på at stille spørgsmål som sårer mig? Jeg bliver ked af det og får ikke lyst til at snakke med dig mere... Jeg går op og lægger mig.

Nå, men til vores læsere kan jeg så love at grave den historie og mange andre frem til DR Klub Klassisk som afholdes d. 5. april

 

Hvis du har lyst til at lytte til, snakke og lære mere om Tjajkovskijs musik, kan du købe billet til DR Klub Klassisk d. 5. april her.

Materialer

Materialer