Fødselsdagsinterview med Gustave Flaubert

12.12.21
Den 12. december ville den franske forfatter Gustave Flaubert være fyldt 200 år. Flauberts klassikerstatus skyldes hans banebrydende romaner inden for den realistiske genre. Rudersdal Bibliotekerne var heldige at få et eksklusivt interview i anledning af den runde dag.

Tillykke med de 200 år, Monsieur Flaubert. Tak fordi vi måtte besøge Dem her i Rouen. Hvilke planer har De for dagen?

Tja, jeg ville da gerne have lidt kvindeligt selskab, hvis De forstår. Jeg har jo altid haft et godt øje til det svage køn – giftede mig aldrig, men havde til gengæld et længerevarende og stormfuldt forhold til forfatterinden Louise Colet. Men hun kommer i hvert fald ikke – sidst vi sås, var jeg lige ved at slå hende ihjel. Det var efter, hun havde sagt, at jeg mere lignede en sæl end en viking. Altså, meget skal man finde sig i…! 

Nå ja, det lyder jo ikke ligefrem behagesygt – men til gengæld ganske rammende. Og De har jo altid selv sat pris på at finde ”le mot juste”* i Deres romaner. Hvilket betød, at De gerne brugte adskillige år på at skrive dem.

Oui, det er korrekt. Jeg har absolut en perfektionistisk side, så 'Bovary' tog mig f.eks. fem år. Tænk, at det skulle blive en så i bund og grund banal historie om borgerskabets diskrete charme, der skulle gå hen og blive mit hovedværk. Selv mente jeg jo, at det var 'Den hellige Antonius’ fristelser'.

Ja, men sådan er det jo med læsere – De vil have noget snavs. Og det fik de i 'Madame Bovary'. Som jo byggede på virkelige begivenheder? 

Ja, nogle gange overgår virkeligheden som bekendt fantasien. Det var såmænd én af mine venner, der fortalte mig historien om lægefruen, der havde ruineret sin mand og derefter begik selvmord. Men jeg skal da lige love for, at den fik opmærksomhed. Hellere negativ opmærksomhed end slet ingen, som man siger… 

Ja, dér kan De ikke klage! De kom oven i købet for retten for brud på moralen. Og selvom De blev frikendt, har De jo selv måttet mærke konsekvenserne af et udsvævende liv. Ligesom Deres kollega, Charles Baudelaire i øvrigt.**

Åh ja, men nu var der jo ikke en vaccine mod syfilis, ellers havde vi kunstnere da nok gjort brug af den. Vil man leve storbylivet, må man tage hele pakken. Men som De sikkert ved, fik jeg nok af det og flyttede tilbage til min barndoms Rouen her i Normandiet.*** Men det er såmænd godt det samme – det bornerte borgerskab og det vilde og voldsdyrkende proletariat, idioter og forbrydere hele bundtet! Vi kunstnere er ligesom de eneste, der har forstand på noget som helst af betydning.

Så vil De hellere sidde her og tale med Deres papegøje?**** Den må have lagt øre til meget.

Ja, min papegøje er min tætteste relation – og det gode og ret atypiske ved den er, at den ikke svarer igen. Eftersom den er udstoppet.

Det lyder som en passende tilhører til Deres vredesudbrud. Men vi må vist til at slutte - ”time flies”, som man siger med en kliché.

Fornøjelsen var helt på min side – hvis jeg også må svare med én…*****

* Det rette ord.

** Læs interviewet med Charles Baudelaire her.

*** Da Flauberts far døde, arvede han tilstrækkeligt til at kunne flytte tilbage til sin mor i barndomshjemmet.

**** Flaubert havde en udstoppet papegøje stående på sit skrivebord. Papegøjen blev siden genstand for interesse fra den britiske forfatter Julian Barnes, som brugte den som anledning til at skrive romanen 'Flauberts papegøje' om sin berømte franske kollega.

***** Flauberts sidste værk 'Bouvard og Pécuchet' udkom posthumt. Det er Flauberts encyklopædiske farce over menneskets og samtidens dumhed, skildrende de to venner med titelnavnene, der forsøger at tilegne sig al viden, men ender med at nøjes med at kopiere andres. I tillæg hertil er 'Klichéordbogen', som senere er blevet udgivet som selvstændigt værk, der – som titlen antyder – er et opslagsværk over alle de tåbelige ideer, borgerskabet holdt for sande. 
 


Rejsen til Rouen var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion & Formidling. Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er helt og aldeles utilsigtet.

Læs mere om Flaubert på forfatterweb.dk
Læs mere om Flaubert på litteratursiden.dk

Foto: Gallica Digital Library