Labyrinter - for børn

Børnebibliotekar Linda anbefaler bøger med labyrinter.

Jeg læste Haruki Murakamis ”Det mystiske bibliotek” for nyligt – og deri optræder en labyrint. Det fik mig til at tænke på fænomenet labyrinter – som altid har fascineret mig – og mange børn også, tror jeg:


Det er sjovt at løse en labyrint-opgave ved med en blyant at markere vejen ind til et mål i et snirklet gangesystem. Eller gå i en virkelig labyrint dannet af plantevægge, som f.eks. på Egeskov Slot. Eller vippe bunden i trækassen, hvor du skal styre en kugle uden om hullerne ved snedigt at udnytte labyrintens ”vægge”. Eller spille brætspillet ”Labyrint” hvor du selv klogt skal opbygge labyrintgange for at vinde over din modstander.


Vi kender labyrinter helt tilbage fra myten om Minotauros i den græske oldtid. 
Dét kan du læse om i ”På sporet af Knossos: jagten på Minotaurus-labyrinten”. Bogen er en fagbog med fine illustrationer, og den fortæller bl.a. om oldtidens palads Knossos med kong Minos’ labyrint, hvor Minotaurus blev indespærret.  
Og i ”Minotaurens labyrint” lærer du også en del om de græske heltehistorier. Her er du selv helten og skal bevæge dig igennem handlingen. For dig mellem 8 og 12 år. 
 

Vi kan finde flere bøger i børnebiblioteket, der har labyrinter som omdrejningspunkt – og for alle aldre: opgavebøger, billedbøger og forskellige historier og genrer, hvori labyrinter indgår.
Bjørnen Paddington er på besøg på et engelsk slot, og han bruger snedigt sin marmelademad til at finde ud af slottets labyrint i ”Paddington i marmeladelabyrinten” – en billedbog for de 4-6 årige.
De 5-10 årige kan finde zoomernes rumskib i ”Kan du finde vej? -  i rummet” - og hjælpe gnomerne med at få deres guld tilbage fra den ildspyende drage i ”Kan du finde vej? - under jorden”.
 

I spændingsserien ”William & Athena” har de 11-14 årige læsere været godt rundt i verden med de to børn, der kommer ud for den ene mere spændende oplevelse end den anden sammen med Athenas arkæologfar - og på jagt efter hendes forsvundne mor. Femte bind sluttede med en cliff hanger og her i seriens 6. bind  med titlen ”Labyrintens ritual”  bevæger vi os over mod den græske myte.         
Den græske mytologi er også udgangspunktet for serien om Percy Jackson, selvom den foregår i nutidens USA. Percy Jackson opdager i første bind, at han er halvt gud og halvt menneske, anbringes på en kostskole og får venner, der gennem serien hjælper ham. Seriens 4. del hedder ”Percy Jackson og slaget i labyrinten” – men læs hele den flotte fængende fantasyserie på fem bind. Der er spændingsvaluta for pengene for jer fra ca. 11 år. Begynd med ”Percy Jackson og lyntyven”.
 

”Maze runner – labyrinten” er første del i science fiction-serien om unge, der bor et sted hvor labyrinten/omgivelserne hele tiden ændrer sig. Kun de stærkeste og mest intelligente kan gennemskue labyrintens ændringer – og dermed overleve. Den er for de unge fra 13 år. 

Til sidst skal du ikke snydes for en omtale af ”Det mystiske bibliotek”, som jeg nævnte i indledningen. En dreng skal aflevere bøger på biblioteket. Han bliver ført gennem en labyrintisk gang til et underjordisk bibliotek, hvor han får besked på at læse og udenadslære bøgerne. Det er et grumt eventyr fra 10 år og alle aldre opefter. 
God fornøjelse!