Din børnebibliotekar anbefaler: Økodeller og svinestreger

Børnebibliotekar Christine anbefaler en ny underholdende og sjov serie om hverdag, klimatanker og skøre episoder i en dansk familie.

De fleste ved, at klimakrisen kradser, og det bliver Emmas klasse gjort ekstra opmærksomme på, da de får en ny lærer. Han fortæller dem bl.a. om Greta Thunberg og hendes tale i FN, men også om hvordan man kan begynde i det små med at gøre ting anderledes, så miljøet og klimaet belastes mindre. Emma og hendes venner, tvillingerne Mathilde og Malthe, får straks lyst til at gøre en forskel, så de prøver at få deres familier med på at indføre en kødløs dag om ugen. Hjemme hos Emma er der delte meninger om det forslag – f.eks. er storesøster Sofie lodret imod (men det er hun som regel altid, synes Emma) og hendes far er skeptisk og mener ikke, at klimaforandringer kan gennemføres, hvis ikke politikerne sætter dem i gang. Emmas farfar er til gengæld stor tilhænger af idéen og i det hele taget af at gøre noget – han fortæller ofte og gerne om sin aktive ungdom med oprør, demonstrationer og generelt gang i den.

Emma, Mathilde og Malthe, som nu også kalder sig Klimakrigerne, tager desuden initiativ til, at skolens kantine skal servere mere klimavenlig mad. Det er ikke så let at få den nødvendige opbakning, men Emma tager sagen op i elevrådet, så skolelederen bliver nødt til at forholde sig til det.
Storesøster Sofie har fået sig en kæreste, Georg, som ikke bare er et svulmende muskelbundt, han er også den lokale svinefarmers søn. Det giver anledning til, at klimatonen bliver skarpere hjemme hos Emma. Ikke nok med, at Georg er varm fortaler for at spise kød – masser af muskelopbyggende kød – hans far har også tænkt sig at udvide sin svineproduktion. Klimakrigerne regner lidt på, hvad sådan en udvidelse kan betyde i øget CO2-udledning mm., og så er det vist på tide, at de spørger de lokale politikere, om det nu også er sådan en god idé. Og hvordan kan man selv gøre noget? Klimakrigerne gør et forsøg ved hjælp af et stort stykke stof, en bøtte rød maling og Emmas farfars urokkelige opbakning.

Serien Klimakrigerne byder både på underholdning og oplysning; sjov og genkendelig handling hjemme hos familien Danmark samt et fængende sprog. Samtidig præsenteres klimaproblematikkerne i læserens øjenhøjde. Mange børn har det som Emma og hendes venner; de er opsatte på at gøre en indsats for klimaet, selv om det ikke altid er lige let. 

Henrik Nilaus har her givet et godt og solidt bidrag til klimalitteraturen for børn. Der er også et bind 2 i serien: Farfars fede økoferie, hvor Emma og familien prøver kræfter med at holde klimavenlig sommerferie. Det bliver bestemt ikke kedeligt!

Vi anbefaler serien til børn fra ca. 8-14 år.

Første del i serien: Økodeller og svinestreger 

Anden del i serien: Farfars fede økoferie