Tre hjertevarme bøger til din tween

Børnebibliotekar Helle anbefaler gode bøger om venskab, kærlighed, identitet og pubertet. God fornøjelse!

Line Baugstø: Vi skulle have været løver og Jeg er Leona

Line Baugstøs to romaner om Leona og veninden Malin er bøger om venskab, identitet og køn skrevet på en måde så man suges ind i dem og har lyst til at blive ved med at læse. Man kommer med det samme til at holde af både Leona og Malin. I Vi skulle have været løver følger vi Malin, der går i 7. klasse og synes det er svært med venner. Da Leona starter i klassen som ny elev beslutter Malin at hun og Leona skal være veninder, men Malin kan mærke at Leona bærer på en hemmelighed, som hun passer meget på, en hemmelighed som gør det svært at komme helt tæt på Leona. En dag slipper Leonas hemmelighed ud og Malin har svært ved at finde ud af, hvordan hun skal håndtere situationen. Det gør ondt at læse, men det er samtidig også meget realistisk. 

I Jeg er Leona er Leona hovedpersonen og vi følger hendes nye liv i klassen og venskabet med Malin. Leona er født pige i en drengekrop og i bogen følger vi hendes ønske om at starte på hormonblokkere og de tanker og følelser hun har om det. Malin og Leona er stadig venner og sammen med to andre fra klassen har de et band og har det godt sammen. Jeg er Leona er en bog om venskab, kærlighed og identitet, men det er også en bog om mobning og grænser. 
Begge bøger er skrevet med en hjertevarme og anbefales på det varmeste. 

Bøgerne er ikke en decideret serie, men bør læses i i rækkefølge. 

Anbefales fra 11 år. 

Pernille Nederland: Brysterne er det sted på kroppen, hvor følelserne buler ud

Utrolig hjertevarm og velskrevet bog om at være pige i pre-teen-alderen med følelserne uden på tøjet, forelskelser og en ny spirende krop, man også skal vænne sig til. Marie synes det er svært, hun vil bare helst stadig være barn og har ikke travlt som sin bror med at blive voksen. Samtidig er hun forelsket i Bjørn, en at litteraturens sødeste drenge, men ved ikke helt, hvordan hun skal gøre noget ved det. Maries morfar ryger ind og ud af hospitalet og da Marie er meget tæt med sin morfar og mormor påvirker det hende en del. 
Vi følger Marie i alt, hos mormoren, sammen med veninden Vera, der heller ikke har det så nemt derhjemme og sammen med Bjørn. Bogen beskriver på bedste vis den sårbarhed, man har som barn i puberteten, den spirende kærlighed og usikkerheden, den nye krop. Det er en utrolig velskrevet og dejlig bog, som alle mellem 10-13 bør læse. En varm anbefaling skal lyde herfra.