Månedens lytter - september

Månedens lytter i september er Marianne Ljungberg. Læs om hendes passion for musik.
 Marianne Ljungberg

Navn: Marianne Ljungberg

Beskæftigelse: Tidligere musikbibliotekar ved Rudersdal Bibliotekerne

Alder: 68 år

Hvilken slags musik lytter du helst til?
Jeg er vokset op med giro 413, middagsmusik og korsang. Siden læste jeg musik og fik stor indsigt i klassisk musik, men det var som musikbibliotekar, at jeg for alvor fik udvidet min musikalske horisont. I dag lytter jeg til mange slags musik. Jeg føler mig mest hjemme i den klassiske musik, men lytter også gerne til jazz, pop, musik fra fremmede kulturer og hvad jeg i øvrigt bliver præsenteret for. Jeg er ret nysgerrig og kan godt lide at gå på opdagelse i musik, jeg aldrig tidligere har kendt til. Men jeg ville nok tage Johann Sebastian Bach med på den øde ø – hans musik rummer alle sider af menneskelivet og taler til både krop og sjæl.

Hvad er det ved musikken, som gør den til noget særligt for dig?
Musik er essentiel for mennesker – der findes intet samfund uden musik. Det er straks vanskeligere at forklare, hvad den gør ved én.  Det kommer an på, hvad det er for noget musik og på, hvor jeg befinder mig, både fysisk og mentalt. Musik kan tale direkte til sanserne og udtrykke følelser, hvor ordene slipper op.

Hvor lytter du helst til musik og hvorfor?
En live-oplevelse med god musik kan intet slå. Men jeg kan også nyde at fordybe mig i musikken gennem hovedtelefoner, høre den om og om igen og trænge helt ind i den. Derimod kører musik sjældent i baggrunden hos mig, og slet ikke, hvis der er snak i rummet. Det er ikke et princip hos mig, jeg har bare aldrig kunnet finde ud af det.

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?
Hovedsagelig cd’er. Jeg har ikke nogen stor cd-samling, men det har biblioteket! Med cd’er har jeg også mulighed for at læse om musikken i coveret. Streaming har jeg endnu ikke fået ind under huden, men jeg  surfer af og til rundt på YouTube, fx når jeg vil have en smagsprøve på et stykke musik eller en kunstner, eller når mit barnebarn vil vise mig det nyeste hit. Lyden er jo ikke optimal på YouTube, men det er nemt, og man får det visuelle med. Så kan man senere genopleve musikken under bedre vilkår, hvis man får lyst.
 
Fortæl om en helt speciel musikoplevelse?
Der er så mange. Som ung oplevede jeg den sydafrikanske pianist Abdullah Ibrahim – han hed Dollar Brand dengang – spille i Jazzhus Montmartre. Han spillede bl.a. sin egen komposition The Wedding med Carlos Ward på saxofon. Det var så intenst og smukt spillet, og det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. 
En anden musikoplevelse, som står skarpt i erindringen, er koncerten med Bruce Springsteen og E Street Band i Idrætsparken 1988. Vi havde vores halvstore børn med, Bruce Springsteen flirtede med sin kommende kone, Patti Scialfa, på scenen, aftensolen havde afløst regnen, og bandet spillede forrygende. Der var kærlighed i luften og en helt særlig stemning af samhørighed!
Som mangeårig korsanger har jeg haft mange store øjeblikke med kormusik. Jeg husker særligt en opførelse med Birkerødkoret af Verdis Requiem i en fyldt Grundtvigs Kirke år tilbage. Det er livgivende at stå blandt andre sangere og musikere og være med til at fortolke et stort korværk for et lydhørt publikum.
Min seneste musikalske a-ha oplevelse  var med komponisten og Sonningprismodtageren Thomas Adès og DRSymfoniOrkestret i efteråret 2015. Det var nutidig ”klassisk musik” af den sanselige slags, og det var storslået.

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det så være?
Gerne Dreamers’ Circus, som jeg oplevede ved sommerens Copenhagen Jazz Festival. Rune Tonsgaard Sørensen på violin, Nikolaj Busk på klaver og harmonika, og svenske Ale Carr på cister og træskoviolin. Fabelagtige musikere, som spiller folkemusik og det der ligner i tæt kontakt med deres publikum.  Men de er også gode på cd – deres seneste udgivelse ”Second Movement” vandt sidste års Danish Music Awards som Årets folk album. 

Det klassiske hjørne: Lyt og gæt!

Er du til klassisk musik, og kan du lide at dyste? Så quizzer vi den 1. november kl. 19.00 på Hovedbiblioteket i Birkerød.

Quizzen styres af Inge Müller Neiiendam, tidl. DR/P2, Marianne Ljungberg, tidl. musikbibliotekar, og musikformidler Anders Bech Aktor under hyggelige og uformelle former.

Materialer

Materialer