
Månedens forfatter: Sara Blædel
Sara Blædel åbner døren til sit krimiværksted, når hun 5. oktober går på scenen på Hovedbiblioteket i Birkerød til litteraturfestivalen ”Sammen om ord”. Sara Blædel fortæller om tilblivelsen af trilogien om bedemandsdatteren Ilka og lover også at løfte sløret en smule for den 10. og helt nye Louise Rick-krimi ”Pigen under træet”, som udkommer i november.
Sara Blædels bøger udkommer i 38 lande, og de sidste to par år er hun også slået stort igennem i USA. Men hvad læser en bestseller-krimiforfatter egentlig selv, og hvilken romanfigur holder hun især af? Se her, hvad Sara Blædel svarer, når hun får fem hurtige spørgsmål om sine læsevaner:
Navn: Sara Blædel |
1. Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?
Det må blive Enid Blytons ”De 5”-mysterier, som netop er blevet genudgivet. De vakte i dén grad min læselyst. Det var der, det begyndte – ikke mindst min interesse for krimier og mysterier.
Handlingen foregår jo i 40’erne, som hverken var min tid eller nutidens børns tid, men serien kan noget, fordi man kan være én af de fem; Julian, Dick, Anne, Georg og hunden Tim, der mødes, når de er samlet på ferie. Jeg var ordblind og et genert og indadvendt barn, men i bøgernes verden kunne jeg gå ind i et fiktivt univers og være en del af det. Det var vidunderligt – og så var der altid et mysterium, der skulle opklares. Jeg følte, at jeg havde nogle venner der, og jeg kan huske, at jeg lige så gerne ville være hunden – det handlede bare om følelsen af at være med i gruppen.
Jeg læser ikke for at blive ”klogere”. For mig handler meget mere om at finde ro og grounde. At læse giver mig faktisk stadig det samme, som da jeg var barn: Et sted at gå hen. Et univers, jeg kan gå ind og være nysgerrig på. Jeg hører rigtig mange lydbøger, det begyndte jeg på, mens jeg boede i New York og skrev ”Den tredje søster”, som er afslutningen på Ilka-trilogien. I den periode rejste jeg også rigtig meget, fordi jeg var på forfatterturne i både USA og Canada – og der var det helt genialt at lytte til en god bog på vej til og fra lufthavn efter lufthavn.
Jeg læser i øvrigt meget andet end krimier. Her på det seneste har jeg læst og kan anbefale Thomas Lagermans ”En rigtig kærlighed”. Den er så vidunderlig skrevet og sådan modig en kærlighedshistorie, sindssyg humoristisk, grum og fabelagtig. Gail Honeyans ”Eleanor Oliphant har det helt fint” er også virkelig fed. Sjov, varm og pinlig. Jeg tripper for, hvornår der kommer en mere fra hende. Joël Dickers ”Sandheden om Harry Quebert” er også fantastisk. Det samme er Liane Moriartys ”Et fængslende møde”. Lige nu er jeg i gang med Lucinda Rileys ”De syv søstre”. Fordi – der er ”noget” med den, og jeg er nysgerrig på, hvad dét er?