- Jeg har et blødt punkt for biblioteker, for som barn var mit absolutte yndlingssted det lokale bibliotek. Så jeg glæder mig meget til at fortælle om, hvordan jeg arbejder med mine krimier på litteraturfestivalen ”Sammen om ord”. Foto: Les Kaner

”Det er lidt specielt at møde folk, når man har slået mennesker ’ihjel’ i deres by”

30.09.19
Hun er slået stort igennem i USA, har været i praktik som bedemand og serveret dansk kringle på biblioteket i Racine, der danner rammen om Ilka-trilogien. Nu er Sara Blædel klar med en ny krimi i Louise Rick-serien, som fire gange har givet hende Martha-prisen som læsernes yndlingsforfatter. Lørdag 5. oktober kan du møde hende til litteraturfestivalen ”Sammen om ord”. Få et smugkig til hendes krimiværksted allerede her.

Hvem finder på at servere dansk kringle til en bogreception på et bibliotek i en lille amerikansk by 100 kilometer nord for Chicago – for at skyde lanceringen af en ny krimi-trilogi i gang i USA?  

Ja, det gør såmænd den danske krimidronning Sara Blædel, som du 5. oktober kan møde på et helt andet bibliotek meget tættere på, nemlig Hovedbiblioteket i Birkerød, der fra kl. 13-18 danner rammen om Rudersdals store litteraturfestival ”Sammen om ord”. Her optræder hun sammen med en håndfuld af Danmark andre store forfatternavne, nemlig Knud Romer, Helle Helle, Malene Ravn og Eva Tind samt børnebogsforfatteren Jan Kjær, når biblioteket i dagens anledning er omdannet til ét stort oplevelseshus med bl.a. foredrag, krimicafe og aktiviteter for børn.

Når Sara Blædel går på scenen og åbner døren til sit krimiværksted og researchen til sine bestsellere, bliver det bl.a. med historien om selv at gå i praktik som bedemand og om at arbejde på et manuskript i USA, mens handlingen næsten udspiller sig i virkeligheden omkring hende. Et smugkig til plottet i den helt nye Louise Rick-krimi, ”Pigen under træet” som udkommer i november, lover Sara Blædel også, at publikum får:

- Louise Rick kommer tilbage. Da jeg udgav den sidste bog serien i 2014, troede jeg ikke, at det nogensinde ville ske. Men en aften for halvandet år siden, mens jeg sad i New York og skrev på trilogien om bedemandsdatteren Ilka, dukkede Louise Rick pludselig op igen – sammen med ideen til et plot, der trækker tråde helt tilbage til ”Dødsenglen”, som er den sjette bog i serien. Så hun var faktisk nødt til at trække i arbejdstøjet igen, og det glæder jeg mig til at løfte sløret – en lille smule – for på Rudersdal Bibliotekernes Litteraturfestival  5.oktober, siger Sara Blædel.

Stort gennembrud i USA
Sara Blædel har solgt flere end tre millioner bøger, og hendes stilsikre krimier udkommer i 38 lande. De sidste par år har den danske krimi-dronning gjort det næsten umulige og er for alvor slået igennem i USA. Endog i superligaen i selskab med krimi-giganter som Karin Slaugther, Michael Connelly og Lee Child, der personligt har anbefalet den danske krimi-kollegas bøger på tv og i aviser. Hun var sidste år æresgæst på USA's største krimimesse Bouchercon, hendes bøger bliver anmeldt i The New York Times og USA Today, og Bill Clinton har såmænd også fremhævet Blædel som en af sine yndlings-krimiforfattere.

Serien om politiefterforskeren Louise Rick har herhjemme indbragt Sara Blædel både De Gyldne Laurbær og Martha-prisen som læsernes yndlingsforfatter fire gange. Men det er trilogien om den kantede bedemandsdatter Ilka, der forsøger at optrevle mysteriet om sin fars forsvinding, der førte både Sara Blædel og hendes hovedperson til den lille by Racine i Wisconsin, USA. Her er nemlig en meget stor population af efterkommere af danske emigranter, otte bedemandsforretninger – og så i øvrigt hele tre danske bagerier, fortæller Sara Blædel med et skævt smil.

- Ilka far har været sporløst forsvundet i 33 år, da hun pludselig arver hans bedemandsforretning, og det ville simpelthen ikke være realistisk, at historien foregik i Danmark. Men Racine var til gengæld et fund i for plottet pga. de mange danske efterkommere – og bedemandsforretningerne, der mildt sagt fungerer på en helt anden måde end herhjemme med balsamering, festsale til mindehøjtideligheder og kister til 70.000 kroner, siger Sara Blædel.

Fascineret af yngre kvindelig bedemand
Det var Sara Blædels egne, meget personlige erfaringer med at miste begge sine forældre med få dages mellemrum for snart syv år siden, der senere gav hende lyst til at skabe en ny, stærk hovedperson i form af en ung kvindelig bedemand. Sådan én mødte hun nemlig selv, da hun stod midt i sit livs største sorg, fortæller hun:

- Jeg havde et stereotypt billede af en bedemand i mit hoved, som en ældre, grå herre. Men i stedet mødte jeg en yngre kvinde, der gav mig tryghed og sørgede for alt det praktiske. Det var jeg fascineret af midt i alt kaos og sorg. Da jeg besluttede mig for at gå i gang med Ilka-trilogien, startede jeg med at være i praktik i netop hendes bedemandsforretning for at forstå og opleve faget.

Sara Blædel holder sig i det hele taget tæt op af virkeligheden, når hun skriver sine krimier, der altid hviler på grundig research, besøg på lokaliteter og interview med bl.a. efterforskere og retsmedicinere. Så når hovedpersonen Ilka skulle til Racine for at overtage en mystisk bedemandsforretning, så skulle Sara Blædel selvfølgelig også:

- Jeg troede egentlig, at jeg bare skulle være i USA i en måned i forbindelse med research på trilogien, men endte faktisk med at bo i New York i halvandet år og i perioder opholde mig i Racine, mens jeg skrev den sidste bog ”Den tredje søster”. Visse karakterer i bogen er inspireret af virkelige personer, og jeg fik lov at komme med helt ind bag kulissen i to af Racines bedemandsforretninger. Noget af det, der sker i bogen, skete faktisk, mens jeg var der. Så det var slet ikke blevet den samme historie, hvis jeg ikke havde boet derovre.

Dansk krimi & kringle på Racine Public Library
Byen Racine har afgørende rolle i Ilka-trilogien, og netop derfor var det også oplagt at holde bogreceptionen for den engelske udgivelse af ”Bedemandens datter” her. Og ret grænseoverskridende, griner Sara Blædel.

- Jeg var virkelig spændt på, hvordan folk i Racine ville reagere på, at jeg har skrevet om og slået folk ”ihjel” i deres by. Miljøbeskrivelserne er i Ilka-trilogien meget realistiske, og bedemandsforretningerne er nærmest beskrevet én til én og derfor lette at genkende, når man bor i byen. Men folk tog simpelthen så godt imod mig, de er ekstremt optagede af Danmark pga. de mange danske familierelationer og syntes, at det var sjovt og spændende. Jeg tror faktisk, at de er ret glade for mig i Racine.

At det også blev netop biblioteket i Racine, der lagde hus til både dansk krimi og kringle fra et af byens danske bagerier, var en ekstra finurlig krølle fra Sara Blædels side. Hun har nemlig i dén grad et blødt punkt for biblioteker, siger hun:

- Jeg voksede op i en lille by udenfor Hvalsø, og biblioteket var mit absolutte yndlingssted. Jeg elskede at ose rundt mellem bogreolerne og opdage især nye krimiforfatterskaber. Min yndlingsbibliotekar, som altid var klar til at hjælpe med at finde nye bøger og udvide min horisont, er virkelig en af min barndoms heltinder. Hun har haft stor betydning for min læselyst.

Beder man Sara Blædel nævne den bog, der har gjort størst indtryk på hende, så nævner hun ikke én, men en hel serie, som hun netop fandt på hylderne på biblioteket i Hvalsø. Og det er – naturligvis – en krimiserie, nemlig børnebogsforfatteren Enid Blytons ”De Fem”-mysterier, der fornylig er blevet genudgivet.

- Det var dér, det hele begyndte. Min læselyst og interesse for krimier og mysterier, siger Sara Blædel. Resten er i historie, en ret god af slagsen – som man kan høre meget mere af, når Sara Blædel 5. oktober gæster Rudersdal Bibliotekernes litteraturfestival ”Sammen om ord”.

Har du lyst til at få Sara Blædels personlige tips til gode bøger, som hun læser lige nu. Og til at vide, hvem hendes favorit romanhelt er, så se med her, hvor krimiforfatteren svarer på fem hurtige spørgsmål om hendes læsevaner.

 

Materialer