Månedens lytter - april

Månedens lytter i april er Per Wium. Læs om hans passion for musik.
 Per Wium

Navn: Per Wium

Alder: 62 år

Beskæftigelse: musikjournalist, foredragsholder og musiker.

 

Hvilken slags musik lytter du helst til?
På en helt normal dag kan jeg høre The Hollies, Genesis, Claude Debussy og Joe Zawinul. Jeg shopper hæmningsløst mellem genrerne, det har jeg altid gjort.

Hvad er det ved denne musik, der gør den til noget særligt for dig?
Min indgang til musik da jeg var dreng var The Beatles. Da de begyndte at eksperimentere med blandingen af forskellige genrer, gik jeg med på det. De lærte mig for eksempel at værdsætte den indiske musik, og især var de med til at skabe min store interesse for klassisk musik. Det skete på sangen ”Yesterday” med strygekvartetten.

Hvor lytter du helst til musik og hvorfor?
Klassisk musik helst i koncertsal, hvor den fungerer allerbedst. Rockmusik hører jeg gerne hjemme eller i bilen. Flere danske lydmænd tror at bassen og lilletrommen skal være højere end resten af lydbilledet til koncerter. Det ødelægger en del live-oplevelser, synes jeg....

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?
Jeg er gammeldags. Ikke så gammeldags at jeg lytter til vinylplader (som i mellemtiden er blevet moderne igen), men derimod CD'er. Jeg ved godt at det er totalt out-dated, men det er de altså ikke for mig. CD-formatet har så i øvrigt den helt praktiske fordel at jeg kan lytte når jeg kører bil. Jeg kører mere end de fleste.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse?
Da jeg var 20 år, var jeg til en udendørs koncert i Hilversum i Holland. Den gjorde et kæmpe indtryk på mig og mere end 40 år senere tænker jeg faktisk ofte på den. Der var flere bands, men det var Mahavishnu Orchestra og Allman Brothers Band, der ramte mig. Mahavishnu Orchestra havde udvidet besætningen med strygere. De spillede totalt fordomsfrit mellem musik-genrer. Og frontfiguren John McLaughlin i hvidt tøj og med dobbelthalset guitar spillede høje smukke toner op til gud (tænkte jeg). Allman Brothers Band var meget mere traditionelle. Et blues-baseret band. Men kors hvor det swingede. Det var så legende, livfuldt og intenst at det sad i kroppen og sjælen på mig i måneder!

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det så være?
Jeg deler ofte musik med andre når jeg holder foredrag om musik. Faktisk er det min mission at lave disse FOR ALLE. Det gælder The Beatles, Frank Zappa og et par stykker til. Hvis jeg udover det skulle vælge en kunstner at dele med nogen, må det være Joe Zawinul. Han var et forbillede for mig som keyboardspiller. Hans tonevalg og ikke mindst harmoniseringer er originale. Og han kan få noget ud af selv den mest umulige keyboard-lyd.

Materialer