Månedens kulturforbruger - oktober

04.10.17
Månedens kulturforbruger i oktober er Søren Høy. Se, hvad han anbefaler.
 Søren Høy
Navn: Søren Høy

Alder: 44 år

Beskæftigelse: Forfatter, foredragsholder, filmjournalist og filminstruktør       

 
1.    Hvad er god kultur for dig?
 
Der er to kulturelle udtryk, der fascinerer mig i tiden. Det skifter nemlig med tidsånden og mulighederne. Det ene er den fri kultur, den man finder uden for institutionerne og de lukkede rum. Street art, for eksempel. Jeg tager altid på street art-safarier i storbyerne. Googler mig frem til de hemmelige værker af kendte og ukendte kunstnere. Det giver både en dejlig socio-sightseeing, hvor jeg bliver fragtet rundt i kvartererne, og samtidig falder der alt muligt andet kulturelt ind i hovedet ved samme lejlighed. Lygtepæle er et godt sted at rette blikket mod. I byerne er det værker. De har små løvefødder, smukke hoveder – de har masser af klistermærker (såkaldt sticker-bombs), som fortæller store historier om både designeren og nutiden. Virkelig interessant. Det andet pejlemærke er den politiske kultur. Jeg vil altid søge det, der har mening, værdi og provokation. Alt andet er sådan set ligegyldigt. 
 
2.    Hvilken kulturhistorisk periode interesserer dig mest - og hvorfor?​

Der er ikke nogen periode, der er mere interessant end de andre. Filmisk og musisk sidder jeg fast i 70’erne – men det er ikke en periode som sådan. I forhold til scenekunst er jeg novice og har ingen kvalificeret viden. Billedkunst er jeg moderne og nutidig – og dyrker meget foto-kunst og voldsom lys-kunst. 

3.    Fortæl om en kulturoplevelse, som har betydet noget særligt for dig.

Jeg er i den heldige situation, at jeg lever i kulturen. Arbejder med kultur, skaber kultur og ikke mindst taler om kunst og kultur. Det særlige ligger gemt i små fragmenter, og hvad jeg interesserer mig for lige nu. Det er som om, at alle tidligere oplevelser er glemt. Det seneste års tid har en street art tur i Bushwick i Brooklyn gjort et meget stort indtryk. Tilblivelsen af Sort Sols nye plade, »Stor langsom stjerne, gjorde et massivt indtryk, da bandet er mine venner, og de indspillede den i vores eget pladestudie. Den proces har været hård og inspirerende. Mit samarbejde med Kubrick-familien om »Stanley Kubrick: The Exhibition har været en oplevelse, jeg aldrig glemmer. Et absolut højdepunkt. 

4.    Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?

Det seneste års største oplevelse, der har præget min underbevidsthed mere end godt er, er Michel Houellebecqs »Underkastelse. Det er umuligt at referere kort, hvad den bog har betydet. Det er både provokerende, reflekterende, analyserende og virtuost forfattet. Houellebecq er en helt afgørende forfatter – uanset om man hopper på hans kontroversielle sider, hans samfundssyn og hans til tider reducerede menneskesyn. Jeg er fascineret af hans status over menneskeheden. Samtidig følger jeg hans involvering i debatten i Frankrig, der jo har helt andre udfordringer end dem, vi går og leger, vi har i Danmark. Der kan vi tale om kulturel eksplosion mellem folket, eliten, magtapparatet, globaliseringen og religionen.

5.    Hvilken musik skal man høre, inden man kommer til dit oplæg?

»2001: A Space Odyssey
Also Sprach Zarathustra, Op. 30 - Strauss I:  1.47)
Aram Khachaturian - Gayane Ballet Suite (Adagio)  (5.57)
Blaue Danube, Strauss II (2.36)

»A Clockwork Orange
Hele soundtracket (45 min.)

»Barry Lyndon
Sarabande, Georg Friedrich Händel (4.02)

The Shining
Main Title, Wendy Carlos: (3.00)
Polymorphia, Penderecki: (8.53)

»Eyes Wide Shut
Jazz suite nr. 2, Shostakovich:  (3.58)

Søren Høy gæster Hovedbiblioteket i Birkerød tirsdag d. 10. oktober kl. 19. »Læs mere her og køb billet

Materialer