Månedens kulturforbruger - oktober

Månedens kulturforbruger i oktober er Adrian Lloyd Hughes. Læs om hans passion for kunst og kultur.

Navn: Adrian Lloyd Hughes

Beskæftigelse: Journalist, TV-vært og foredragsholder

Alder: 54 år

Hvad er god kultur for dig?
Det fryder mig, når en kunstner kender sine virkemidler og bruger dem virtuost til at påvirke mig, nå mig eller forføre mig. Det kan være et maleri, som griber mig med en stærk fortælling, eller en opera-arie som peaker lige på det rigtige øjeblik. Hvis der er lagt grundigt nok i kakkelovnen til at forstå, hvad der foregår, kan det i bedste fald være helt sublimt; som f.eks. forleden, hvor nycirkuskompagniet Les Sept Doigts på Teateret Republique i København dansede og jonglerede sig ind i Hieronimus Boschs sære surreelle verden.

Hvilken kulturhistorisk periode interesserer dig mest - og hvorfor?
Hvis jeg kunne sluge en tidspille og dukke op nogenlunde rask og rig i én periode, ville det være rokokoen, og helst i Danmark. Den såkaldte florissante periode, hvor vi ikke var i krig med nogen og til gengæld tjente styrtende på krydderier og alt muligt andet – og havde en usædvanligt pyntesyg og raffineret over-the-top mode. Nogen af Danmarks smukkeste bygninger er blevet til mellem 1720 og 1790, og der ville jeg gerne have spankuleret rundt iført pudderparyk, mine høje hæle og pantaloner. 

Fortæl om en kulturoplevelse, som har betydet noget særligt for dig.
Jeg bliver som regel himmelfalden over, hvor enkle ideer Olafur Eliasson benytter sig af, og hvor overbevisende han udfører dem. F.eks. er det temmelig utroligt, at han har tegnet en bro over for Det Kongelige Bibliotek, som er helt anderledes end alle andre broer jeg har set. Den opfordrer naturligt til, at man trækker til side fra trafikken og nyder udsigten og giver sig selv en lille pause fra hverdagens stress og jag. Den gør det så grundigt, at jeg får helt dårlig samvittighed, hvis jeg lader hånt om den og bare cykler igennem. Det er ret godt skuldret i betragtning af, at menneskeheden formentlig har bygget broer i noget nær 3-4000 år.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?
Gideon Greiff har skrevet dokumentar-interview-samlingen ”Vi græd uden tårer”, hvor han lader medlemmer af KZ-lejrenes såkaldte Sonderkommandoer tale ud om, hvad deres arbejde og liv bestod af. De blev sat til at lede andre jøder ind i gaskamrene uden at ofrene anede uråd og måtte brænde og begrave deres trosfæller bagefter. Det er så rystende læsning, at man kun orker at fordøje få sider ad gangen.
 
Hvilken musik skal man høre, inden man kommer til dit oplæg?
Til den tid er Bon Ivers seneste CD ”22 A Million” udgivet, så mon ikke den har kørt i heavy rotation i mit iTunes anlæg lige siden? Bon Iver er titlen på Justin Vernons albums. Han er en kvasthuebeklædt hipsterfeminist, hvis stemme skøjter rundt i nysneen sammen med en masse udvalgte indie-rockinstrumenter. Han er skøn, hvis man synes, tømmermænd har brug for et soundtrack.

Oplæg og film: Hvad er kunst og hvor går grænsen?

Hvorfor er 138 transparente plasticposer fyldt med vand i et diset lokale et kunstværk, og  hvorfor har de fleste af os svært ved at se forskel på dyre kunstinstallationer og de ting, som rengøringspersonalet efterlader? 

Tirsdag d. 25. oktober kommer Adrian Lloyd Hughes  med sine bud på meningen med den kunst vi alle omgiver os med, men som få af os rigtig forstår. Efter oplægget viser vi filmen ”Marina Abramovic: The Artist is Present” fra 2012 om den kontroversielle serbiske performancekunstners 736 timer og 30 minutter lange performanceforløb på Museum of Modern Art i New York i 2012.

Materialer

Materialer