Interview med Johannes V. Jensen

01.05.16
Læs vores interview med forfatter Johannes V. Jensen og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Det folkelige gennembrud".

Tillykke med Nobelprisen i litteratur, Johannes V. Jensen! Nu hvor De har opnået den største udmærkelse, en forfatter kan få, er der vel ikke rigtig mere at stile efter?

Nej, jeg er vel efterhånden kommet ganske godt rundt både fysisk og i mit forfatterskab, kan man sige.
 
Det kan man: De har rejst verden tynd, De har beskrevet den både i nutid og fortid via Deres romaner, digte og artikler, og Deres forfatterskab har også udviklet sig dramatisk fra en temmelig indadvendt, dekadent digtning i ungdomsårene til Deres optagethed af Darwins teorier, det moderne og fremskridtstroen i den mere modne alder.

Ja, man kan sige, at mit forfatterskab har ændret sig i takt med, at jeg har lært verden at kende, og sådan må det jo være, når man er et nysgerrigt menneske.

Det er klart – der er ikke noget interessant ved forfattere, der bare hænger fast i den samme form hele livet igennem. Og De er jo om nogen repræsentant for det, De kalder ”det gotiske menneske”, altså nordeuropæeren, som i modsætning til sydeuropæeren er rastløs og drevet af udlængsel. 

Ja, det er rigtigt – jeg har altid været videbegærligt anlagt, og lige fra jeg var helt lille slugte jeg min dyrelægefars videnskabelige værker. Så snart jeg var gammel nok, tog jeg til København med 80 kr. på lommen, og honoraret for min første roman blev brugt til min første rejse til Amerika! Har De været der? Det er et fantastisk sted – fuld fart på overalt, et samfund fuldstændigt præget af fremskridts- og virketrang. Alt står i teknikkens tegn, og så BILERNE, De ved, fart over feltet, det er lige mig! – Nå, nu kan jeg mærke, det løber lidt af med mig, men jeg ER jo glad for fart...

Ja, det kan jeg næsten mærke – men De føler Dem dog også stærkt forbundet til Deres hjemland?

Ja, jeg tror, at jo mere man opholder sig ude, jo gladere bliver man også for det hjemlige. Hvilket også kommer til udtryk i mit forfatterskab, hvor både "Himmerlandshistorier" og sangen ”Hvor smiler fager den danske kyst” er kærlighedserklæringer til min hjemstavn oppe i det jyske.

Johannes V. Jensen, tusind tak fordi De tog imod her på Østerbro. Jeg er sikker på, at Deres forfatterskab vil blive ved med at blive læst – især "Kongens Fald" spår jeg en stor fremtid.

 Gør De virkelig – ja, jeg er jo kun ked af, at jeg ikke kan følge med Dem til år 2016, hvor bilerne formentlig er endnu hurtigere end i dag!


Rejsen tilbage til 1944 var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling. Det kan oplyses, at romanen Kongens Fald i 1999 af Politikens læsere blev kåret som århundredets roman. Johannes V. Jensen døde i 1950 i en alder af 77 år.

»Besøg Johannes V. Jensen Museet
»Læs præsentationen af Johannes V. Jensen og hans egen takketale ved overrækkelsen af Nobelprisen i litteratur i 1944
»Hør podcast om Kongens Fald

Materialer