Dorthe Nors og Henrik Saxgren belønnes med Blixenprisen 2022 for Årets bog

21.06.22
Når man skal finde Dorthe Nors’ 'En linje i verden' på biblioteket, skal man ikke lede under skønlitteratur, men under geografiske steder i Danmark. Men selvom den ikke er klassificeret som skønlitteratur, er der så absolut tale om skøn litteratur.

Bogen er Dorthe Nors’ kærlighedserklæring til den jyske vestkyst og består af 11 essays med udgangspunkt i forskellige destinationer på kysten – faktisk ikke kun i Danmark, men også syd for grænsen i både Friesland og Holland.

Tilbage til rødderne

For Dorthe Nors var det helt afgørende at komme tilbage til hjemstavnen, efter at have tilbragt ungdomsårene i København. Hele hendes forfatterskab har båret præg af den underliggende længsel, som altså nu er blevet forløst og har fundet vej ind i bogen. Idéen kom godt nok ikke fra hende selv, men fra fotografen Henrik Saxgren, der plejer at lave naturskønne billeder fra Grønland og Vadehavet, men som nu ønskede at få sine billeder suppleret af tekst, skrevet af en ”rigtig” skønlitterær forfatter. Og her var Dorte Nors selvskrevet, fordi hun, som hun selv har sagt, ”var den eneste, der boede derovre”. 

Teksterne, hun skrev, blev til på baggrund af personlige ture ud i landskabet i den blå Toyota, nogle gange alene, nogle gange i selskab med en veninde; nogle gange i tilbageblik til barndommen, nogle gange i samtale med nulevende lokale. Og overalt holder teksterne et højt, sprogligt niveau, ladet med Nors’k humor, kloge betragtninger og gode historier. 

Vestkystens kultur og beboere

Dorthe Nors elsker det vilde, rå og vindblæste landskab; her føler hun sig hjemme, når hun går ad stier, som generationer før hende har betrådt. Via stierne bliver hun forbundet til de dyr og mennesker, der kom før, og som har skabt den kultur, som hele området er bygget op omkring. Og når Dorthe Nors hører de lokale dialekter, finder de ind i hendes tekst sammen med sømandsskrøner, litterære referencer, folkedans og koldkrigshistorie. 

Men især er det havet og dets betydning for menneskene, der dominerer fortællingen; havet har i tidens løb både givet og taget, og fiskernes evindelige fravær har skabt en stærk kvindekultur, som især på Fanø har udviklet sig til et egentligt matriarkat. Men i dag er en helt ny kultur vokset op i Cold Hawaii, hvor surferne har sat deres præg på tingene. 

Denne bog behøver man ikke kun at læse på sommerferien i Vestjylland. Den kan ligeså godt nydes i den rudersdale lænestol med en varm kop kaffe i koppen. Det fortjener den i dén grad!
 

Se eller gense interviewet med Dorthe Nors på Hovedbiblioteket i Birkerød

Se alle vinderne af Blixenprisen på Litteratursiden
 

Materialer