Månedens lytter - august

Månedens lytter i august er Mads Riishede. Læs om hans passion for musik.
 Mads Riishede

Navn: Mads Riishede

Beskæftigelse: Kunstnerisk leder på Mantzius i Birkerød

Alder: 45 år

Hvilken slags musik lytter du helst til?
Jeg lytter til meget forskelligt. Pop, jazz, rock, electronica, indie, singer/songwriter, folk osv. Gerne noget hvor instrumentalisterne eller programmøren kan deres kram, og gerne noget hvor harmonierne flytter sig, og ikke mindst - nok vigtigst - hvor melodien fortæller en spændende historie.

Hvad er det ved denne musik, der gør den til noget særligt for dig?
Jeg skal ganske enkelt bevæges, på den ene eller anden måde. Musik rykker i noget følelsesmæssigt hos mig. Jeg aner ikke hvad. Somme tider er den der. Somme tider er den der ikke. Somme tider kan det komme efter at have hørt et stykke musik mange gange. Det er uforudsigeligt.

Hvor lytter du helst til musik og hvorfor?
Alle steder. På arbejde er godt, men jeg glemmer ofte at høre efter. I bilen er rigtig godt. Det er et lille rum, det lyder, trods alt, godt og jeg er som regel uforstyrret.

Hjemme i stuen på et godt anlæg. I køkkenet på DAB-radioen – her er det altid forbundet med aktivitet à la madlavning, opvask, lektier etc. Til koncert og festival. På en togtur med ørebøffer er også fantastisk, eller på bagsædet i en bil. Musik kan og skal høres overalt.

» Se de kommende arrangementer på MantziusLive

Hvilket medie bruger du til at afspille din musik, (cd, streaming, vinyl) og hvorfor?
Vinyl, cd, streaming, live. Jeg har ingen begrænsninger eller foretrukne. Musikken er langt vigtigere end mediet. Dog har jeg en plade, som jeg kun hører på vinyl. Det er ”Legend” med Bob Marley and The Wailers – den lyder fantastisk på LP. Det gør Getz/Gilberto (Girl From Ipanema) i øvrigt også.

Fortæl om en helt speciel musikoplevelse?
Det var en stor oplevelse at høre Radiohead i Berlin for 4 år siden. Det er et af de mest banebrydende orkestre, vi har idag. Det var stort at høre Paul McCartney på Roskilde i 2015. At høre ham synge ”Blackbird” er noget helt specielt.

Jeg hørte Blood, Sweat, Drum n’ Bass på JazzHouse for et par år siden. Det er et bigband med dobbelt op på rytmegruppen – to trommer, to bassister osv. De spillede et repertoire inspireret af syrisk folkemusik mixet med klassisk Miles Davis og Duke Ellington-jazz, med to syrere som solister, skrevet af dirigenten Jens Christian Chappe. Sådan et projekt kan gå to veje. Det kan lykkes, eller det kan mislykkes – fordi det er utrolig svært at mixe genrer. I det her tilfælde lykkedes det, og det blev til en utrolig bevægende oplevelse.

Som sidebemærkning var koncerten 6 måneder efter, at borgerkrigen i Syrien var brudt ud, og de to syriske folkemusikere som skulle være solister ved koncerten kunne ikke komme til Danmark. Ikke fordi de ikke kunne komme ud af Syrien, men fordi de ikke kunne komme ind i Danmark. Man havde derfor fundet to herboende syriske musikere, som spillede en forrygende koncert. 

» Læs et interview med Mads Riishede om Mantzius på Rudersdal Avis' hjemmeside

Hvis du skulle dele noget musik med andre, hvad skulle det så være?
Jeg anbefaler altid at høre Joni Mitchells plader med Jaco Pastorius. F.eks. Don Juan's Reckless Daughter. Start med nummeret ”Ouverture/Cotton Avenue”. Eller pladen Hijera. Det noget virkelig syret og kunstnerisk musik. Det er stor kunst. Det er en temmelig fag-nørdet anbefaling, da jeg er uddannet bassist, og Jaco Pastorius er et af de største basikoner i historien, hvis ikke den største.

Ellers har jeg to yderpunkter, Beatles i den ene ende af historien, og Radiohead i den anden. Beatles hører jeg ikke længere, det er der bare, som en del af den luft vi indånder. Radiohead hører jeg hele tiden. Det er en slags vitamin for mig.

Husk også at høre noget klassisk ind imellem, f.eks. når David Fray spiller Bach. Og så skal jeg lige huske en enkelt dansk anbefaling, Jakob Bro og følgende tre skiver, Sidetracked, Daydreamer og Ballerdering. Så bør du kunne få nogle uger til at gå.

Materialer

Materialer