Interview med Harald Blåtand

01.09.15
Læs vores interview med Kong Harald Blåtand og besøg udstillingen Dansk Litteraturhistorie i 1000 år på Hovedbiblioteket i Birkerød. I denne måned om "Nordisk oldtid, norrøn digtning og vikingetid".

Harald Blåtand, hvilken bog vil De anbefale nutidens læsere?

Nu ved jeg ikke helt, hvad De mener, når De siger bog. Men jeg har en sten, som jeg gerne vil anbefale! Den står ovre i Jelling, og jeg har selv forfattet teksten på den. Egentlig er jeg jo ikke forfatter, men jeg stod over for nogle udfordringer med to konkurrerende trosretninger blandt mine undersåtter – og sådan noget er jo altid besværligt, ikke sandt? 

Jo, det knder vi også i 2015. 

Ja, sådan vil det nok altid være. Men jeg besluttede simpelthen at skære igennem og gøre danerne kristne én gang for alle, og for at der ligesom ikke skulle være noget at tage fejl af, valgte jeg at hugge budskabet i sten – et dejligt uforgængeligt materiale, som burde kunne holde i mindst et par generationer. 

Nu kommer jeg fra år 2015, og jeg kan berolige Dem med, at Deres sten stadig står. 

Det glæder mig usigeligt, og jeg har da også ladet mig fortælle, at der blevet bygget et fint nyt formidlingscenter omkring den, som jeg varmt vil anbefale, at man besøger!

Den anbefaling er hermed givet videre – er der ellers noget, De vil sige til danerne anno 2015? 

Ja, jeg vil også anbefale, at de går på Rudersdal Bibliotekerne og besøger den fine udstilling om dansk litteraturhistorie i mere end 1000 år, som netop er startet og forventes at forsætte de næste 17 måneder med en ny periode hver måned. Den glæder jeg mig til at følge – for mig er det jo ren science fiction, og det er en genre, jeg sætter stor pris på – den kan godt minde lidt om vores gamle asatro, som også er fyldt med tilsyneladende overnaturlige fænomener. For selvom vi officielt er gået over til kristendommen, forkaster man jo ikke bare sådan sin barnetro – og mellem os har jeg da også stadig min torshammer gemt under hovedpuden...

Harald Blåtand, tusind tak for anbefalingerne! Og nu må jeg hellere se at komme tilbage til fremtiden.

Jamen, det skulle da bare mangle – vil De ikke lige have et horn mjød, inden den lange rejse?

Det siger jeg ikke nej til!

 Udstillingen Dansk litteraturhistorie i 1000 år


Rejsen tilbage til vikingetiden var sponsoreret af Rudersdal Bibliotekernes afdeling for Fiktion og Formidling.

»Læs om Harald Blåtand og Jelling-monumenterne
»Læs om religionsskiftet