Om dette arrangement

Tid
11:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For alle
For voksne

Bibliotekernes festival for historie 2023 - Når verden vendes på hovedet

25.11.23
Mød historiker Claus Bundgaard Christensen og hør hans spændende foredrag om nazisten og Birkerødborgeren Wilfred Pedersen. Foredraget er baseret på den prisbelønnede biografi ”Følg Wilfred - og en del af heldagseventet Bibliotekerne festival for historie 2023, hvor du også kan opleve samtaler livestreamet på storskærm med bl.a. tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen, Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet og digter Caspar Eric.

Lørdag d. 25. november inviterer vi til festival for historie på Hovedbiblioteket i Birkerød. Temaet for festivalen er ”Når verden vendes på hovedet” og det bringer os omkring Den kolde krig, nazisten Wilfred Pedersen, der havde tilknytning til Birkerød, samt en samtale om mennesker, der blev opfattet som ”afvigere”, og deres vilkår før og nu.

Der vil også være mulighed for at møde de to lokalhistoriske foreninger Birkerød Lokalhistoriske forening (BLAM) og Historisk-topografisk Selskab for Søllerødegnen (HISTOPP)

Dagens program:

Kl. 11.00-12.30

Livestreaming: Den Kolde Krig - foran og bag os. Peter Viggo Jakobsen, Peer Henrik Hansen & Ulla Varnke Egeskov

Atommagter, stormagter, propaganda og overvågning, efterretningstjenester og stedfortræder-krig. Alle sammen bekymrende ord, som vi pakkede væk for næsten 35 år siden. Nu er verden igen vendt på hovedet.

Var Danmark klar til forsvar? Få svaret i en samtale mellem Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, Peer Henrik Hansen, koldkrigshistoriker og museumsleder ved Langelands Museum samt og Ulla Varnke Egeskov, museumsinspektør ved koldkrigsmuseet REGAN Vest.

I samtalen optegnes omridset af Danmarks forsvar og civile beredskab under Den Kolde Krig – både den, vi har lagt bag os og den, vi måske har foran os. Var Danmark klar til Den Kolde Krig – og er vi klar til at forsvare os mod en ny potentiel trussel? Samtalen modereres af Gustav Lindberg Maindal fra Roskilde Bibliotekerne.

Samtalen livestreames og kan opleves på storskærm på Hovedbiblioteket i Birkerød.

 

Kl. 13.00

Foredrag: Claus Bundgaard Christensen om Birkerødborgeren Wilfred Pedersen & dansk nazisme 1932-1945

Claus Bundgaard Christensens foredrag er baseret på den prisbelønnede biografi ”Følg Wilfred!” om nazisten Wilfred Pedersen hans folk, som bogen følger fra mellemkrigstiden og ind i besættelsestiden, hvor de blev den mest kompromisløse af de nazistiske grupperinger. Wilfred Petersen var fører for et revolutionært politisk parti med få hundrede medlemmer, men alligevel fik han afgørende indflydelse på dansk nazismes historie.

Wilfred Petersen opnåede i både sin samtid og eftertiden status af fanatisk nazist, der samtidig var så uregerlig, at han ikke kunne sættes i bås. På den ene side var han en antitysk modstandsmand, på den anden side sendte han sine folk ud for at jage og afpresse jøder. I ”Følg Wildfred” fortælles deres historie for første gang.

Efter retsopgøret i kølvandet på 2. verdenskrig, lykkedes det Wildfred Pedersen at stå renset tilbage, mens flere af kammeraterne blev dømt. Claus Bundgaard Christensen fortæller om dansk nazisme fra 1932 til 1945 og om manden, der efter krigen valgte at bruge sit andet fornavn Niels. Han flyttede til Birkerød og opbyggede en meget succesfuld hus-isoleringsvirksomhed på ”Vasegården” i Bistrup, hvor han boede 1959-1980.

”Følg Wilfred” har modtaget Jyllands-Postens Faglitterære Pris 2022 og Blixenprisen 2023 for årets biografi.

Claus Bundgård Christensen er historiker og forfatter til en række anmelderroste og prisvindende bøger om besættelsen og de to verdenskrige. Han betragtes som en af landets førende eksperter på Første Verdenskrig og besættelsen og har bl.a. skrevet bøgerne: ”Den sorte børs-Krisekriminalitet i Danmark”, “Danskere på Vestfronten 1914-1918”, “Under hagekors og Dannebrog”, “Danmark besat” samt ”Følg Wilfred! Radikalisering, revolution og nazistisk subkultur”. Claus Bundgård Christensen er lektor i historie ved Roskilde Universitet.

Arrangementet er et samarbejde med HISTOPP, BLAM og Rudersdal Museer.

 

14.00-15.30

Livestreaming: Hjælper det at sige undskyld? En samtale om afvigere – før og nu. Poul Nyrup, Caspar Eric & Maria Clement Hagstrup

Hvilke konsekvenser har det haft, at vi i en periode af vores historie valgte at sende såkaldte ”afvigere” ud på en ø? Det diskuterer tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen og digter Caspar Eric i samtale med Maria Clement Hagstrup, som er medforfatter til ”Afvigernes Ø”. Undervejs drøfter de også, hvordan vi håndterer og forstår afvigelse og normalitet, både historisk og i dag.

Tvang, diskrimination, svigt og overgreb. Det er ikke længe siden, at børn, unge og voksne, der blev betragtet som afvigende, unormale, åndsvage eller moralsk defekte blev anbragt på opdragelseshjem, i forsorgen eller på anstalter. Her bestod hverdagen for mange af tvang, diskrimination, svigt og overgreb. Det skete på Livø, som ”Afvigernes Ø” handler om, og det skete mange andre steder i Danmark.

Men er vi blevet klogere af dette mørke kapitel i vores historie? Har vi lært noget? Hjælper det at sige undskyld? Hvor langt er vi egentlig kommet med at give alle lige muligheder i samfundet? Samtalen modereres af Gustav Lindberg Maindal fra Roskilde Bibliotekerne.

Samtalen livestreames og kan opleves på storskærm på Hovedbiblioteket i Birkerød

Bemærk at foredraget med Claus Bundgaard Christensen finder sted på Hovedbiblioteket i Birkerød, mens de to samtaler kl. 11 og kl. 14 er livestreaminger, som vi ser sammen på storskærm på biblioteket.

Har du spørgsmål til arrangementet, kontakt Anette Liebmann: absv@rudersdal.dk

Materialer