Søde, bløde bamser

Lørdag 27. oktober er International Bamsedag. Derfor har vi samlet nogle gode bamsehistorier, du kan læse højt for ungerne.

Bamsens historie
Bamsen blev opfundet i starten af 1900-tallet, men faktisk ved man ikke helt hvem der opfandt den. Måske var det Morris Michtom fra USA og Richard Steiff fra Tyskland, der opfandt den på samme tid? Eller måske stjal den ene den andens idé?

I februar 1903 lavede Morris Michtom to små udstoppede bjørne som han kaldte "Teddy's bjørne", opkaldt efter præsident Theodore Roosevelt, hvis kælenavn var Teddy. Teddy-bjørnene blev hurtigt populære, og blev kopieret af andre legetøjsfabrikanter. 

Omtrent på samme tid var der en stor legetøjsmesse i Leipzig hvor Richard Steiff solgte bamser med navnet Steiff Bär 55 PB. Richard Steiff gik på kunstskole og arbejde i sin fritid i tantens sybutik, her lavede han en bamse prototype med kodenavnet Steiff Bär 55 PB.
Tallet 55 står for bamsens højde i centimeter, P´et står for “Plüsch” (Plys) og B´et for “Beweglich” (Bevægelige lemmer). Til legetøjsmessen havde han 100 bamser med, som alle blev solgt til Hermann Berg, en amerikansk legetøjsindkøber, som udover de 100 bestilte 3000 flere.

I årene herefter blev der rift om de bløde bamsebjørne, og antallet af kæledysfabrikker voksede både i Europa og USA. Alle børn skulle have en bamse. Efterfølgende fandt bamsen også ind i litteraturens verden, og mange bamsehistorier er siden blev læst højt for børn i hele verden.  

Du kan læse mere om bamsens historie i Den store bamsebog af Pauline Cockrill

Foto: Bamser
Foto: Bamser