En god gerning: Indsaml skrald

Gør en god gerning og hjælp udsatte børn i Syrien. Fra den 4. januar og frem til Danmarks Indsamling den 29. januar udløser hver god gerning en donation på 20 kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Man gør ikke alene naturen og miljøet en tjeneste, når man samler skrald i naturen den næste tid. Det tæller også som en god gerning i forbindelse med Gode Gerninger og Danmarks Indsamling 2022.

Skrald er forurening 

Det skrald, folk smider i naturen, forsvinder ikke sådan lige af sig selv. Noget skrald kan ligge i meget lang tid, før det er nedbrudt. Fx tager det omtrent 2 år for en mælkekarton, 4 år for et cigaretskod med filter og 500 år for en plastikflaske at blive nedbrudt i naturen. Skrald hører ikke hjemme i naturen og det kan ligefrem være usundt og farligt for dyr.

Gør jeres næste gåtur til en skraldetur og slå to fluer med et smæk.

Tips til skraldeturen

  • Vælg en rute eller område, hvor der færdes mennesker. Det kan fx være langs en vej, i en park, omkring et busstoppested eller ved stranden. Hvor der kommer folk, er der desværre også ofte affald, da det ikke er alle, der kan finde ud af at tage deres affald med sig. Det kan være, at I skal lede ekstra godt for at få øje på affaldet. Noget affald har det med at flyve væk og gemme sig mellem buske og træer ligesom cigaretskod eller rester fra nytårsfyrværkeriet kan være trådt godt ned i jorden.
     
  • Medbring affaldsposer, så I med det samme kan sortere skraldet. Det er forskelligt, hvordan affald og skrald sorteres i forskellige kommuner, så undersøg, hvordan det foregår og spar tid senere.
     
  • Brug handsker. Det er altid en god ide at have gummihandsker på, når der skal indsamles skrald, da det kan være beskidt. For tiden skal vi alle passe ekstra godt på hinanden på grund af Corona. Undgå at røre direkte ved noget uden handsker, som andre har efterladt. Pas også på med at tage skrald såsom glasskår eller metaldåser op med hænderne og brug i stedet en gribetang.

Registrer den gode gerning

Husk at registrere den gode gerning, så den tæller med. På dr.dk/godegerninger kan I selv registrere de gode gerninger og samtidig indsende et foto og på Ramasjang kan I dele en video her: dr.dk/ramasjang

I kan også udprinte og udfylde Gode Gerninger-beviset hjemmefra og aflevere det på biblioteket. Find Gode Gerninger-beviset her

Alle, der laver en god gerning, modtager et velfortjent diplom. Sidste frist for at indberette gode gerninger er fredag den 28. januar kl. 12.

Materialer