Et oksekranie der ligger i udtørret landskab

Fattigdom og sult – forbrydelser mod menneskeheden

25.02.20
Sult og fattigdom er hverdag for million af mennesker. Bliv klogere på sult og fattigdom som forbrydelser mod menneskeheden.

Social fattigdom

Når man tænker på fattigdom, tænker man typisk på økonomisk fattigdom. Men fattigdom er flere ting. Social fattigdom er et begreb man er begyndt at bruge de sidste par år.

For i dag er levestandarden en helt anden end for bare 20 år siden. Er man fattig, hvis man ikke kører i en Volvo? I dag bliver fattigdom målt ud fra den gennemsnitlige indkomst, men det betyder i virkeligheden, at fattigdomsgrænsen bliver påvirket af de mennesker der lever med et overflod af velstand.

Et sted der er svært at måle, men er lige så vigtig som økonomi, er den sociale fattigdom. For du kan godt være fattig på dine sociale relationer, kompetencer og muligheder. Det kan betyde lige så meget for dit liv, som din økonomiske situation.

Fattigdom i Danmark

I slutningen af 1800-tallet var det langt fra alle der havde det lige godt. Fattigdommen var en normal ting, særligt for arbejderen. Efter at have arbejdet fra tidlig morgen til sen aften, fik de en lille løn. Dem gik de fleste ud og drak op. Der var selvfølgelig også de rigere, i klunkehjemmene, som havde mere end nok til at klare sig. 

I denne fortælling, kan du læse om fattigdom rundt om i Danmark. 
 

Stop dit madspild

Sult er desværre stadig et stort problem på verdensplan. I de seneste år, har sult aldrig været et problem i Danmark. Selv for de mennesker, som ikke har noget sted at bo og ikke har en indkomst, er der forskellige steder de kan tage hen og få et måltid mad – selvfølgelig er der også nogen der har det værre end andre af denne gruppe. 

Madspild er en af de største Klima- og Verdensmålssyndere, og i Danmark er vi desværre rigtig gode til det. Derfor anbefaler vi en kogebog, som sætter fokus på et køkken, som mindsker madspild.

Sult som krigsvåben

Der er skrevet mange forskellige ting om Stalin – nogen så ham som frelser, andre som en diktator der orkestrerede masseudryddelse af tusindvis. 

Sult og hungersnød benyttede Stalin desværre også som krigsvåben. Ukraine havde netop opnået selvstændighed. Grænselandet, som Ukraine betyder, har nemlig altid ’tilhørt’ andre nationer. Der Stalin kom til magten, og så ukrainerne ikke nødvendigvis var helt medgørlige når det kom til den røde revolution, havde Stalin lært noget vigtigt af sin forgænger, Lenin.

En krig kan tabes og vindes, på baggrund af hvordan befolkningen har det. Hvis en befolkning sulter, giver de hurtigere op. Det vidste Stalin.