Program til Bæredygtighedsdag

Vi inviterer til bæredygtighedsdag på biblioteket – hvor du og din familie fra yngste til ældste medlem dagen igennem kan opleve klimakloge indlæg og kreative børneaktiviteter.

Dem kan du møde

Minimalistens guide til det gode liv / Jane Ibsen Piper
Jane Ibsen Piper er kvinden bag bloggen projecthandmade.dk, som handler om minimalisme, bevidst forbrug, klima og strik. Jane er også forfatter til bogen "Den lille guide til minimalisme" og står bag Danmarks største minimalisme-facebookgruppe, hvor pt. 14.000 medlemmer deler erfaringer og gode råd.

Hør, hvordan Jane bruger minimalisme som løftestang for et bæredygtigt familieliv med større overskud, når hun fortæller på scenen kl. 10.30. Efter foredraget kan du møde Jane i kreaværkstedet, hvor hun selvfølgelig har strikketøjet med kl. 11.15-12.00

Nanna Hyldgaard Hansen

Lev for det halve - få tid til det hele / Nanna Hyldgaard Hansen
Drømmer du om mere tid og færre udgifter. Om at leve mere klimavenligt uden at savne noget? Få opskriften, når Nanna Hyldgaard Hansen med masser af praktiske hverdagstips fortæller om sine erfaringer med at skrue ned for forbruget og op for livet på scenen kl. 13.30.


Nanna er forfatter til bestselleren "Lev for det halve – og få familieliv, forbrug og arbejdsliv i balance". Efter foredraget kan du møde Nanna i verdensmålværkstedet  kl. 14.15-15.00.

Fra verdensmål til Birkerød-mål – når vi gør en forskel i dag / Mikael Bellers Madsen
Mikael Bellers Madsen er projektleder i Concito, Danmarks grønne tænketank, hvor han arbejder med danskeres forbrugeradfærd og klimaaftryk. I sin bog ”Klimatosserne” fra 2019 beskriver Bellers, hvordan vi som borgere kan gøre en reel forskel i forhold til klimaforandringer.

Det handler om aktiv stillingtagen, folkeoplysning og små grønne skridt. Mikael bor i Birkerød. Du kan opleve ham på scenen kl. 11.45 og møde ham i verdensmålværkstedet kl. 11.00-13.00

Hent billet til dagen

Nye energiformer i det 21. århundrede / Lars Henrik Nielsen
Lars Henrik Nielsen er geolog og forsker i GEUS, De Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Lars Henrik, som er Birkerødborger, er ekspert i geotermi samt CO2-lagring i undergrunden, som har stor politisk bevågenhed i kraft af deres potentiale som det 21. århundredes nye energiformer.

Du kan opleve Lars Henrik på scenen kl. 14.15 og møde ham i verdensmålværkstedet kl. 14.30-16.00

Klimakærlig kost – hvorfor og hvordan / Kirsten Skaarup
Kirsten Skaarup er forfatter til 30 grønne kogebøger, madskribent - og kendt som landets grønne Frk. Jensen. Hun skrev sin første kogebog i 1981, og senest har hun givet danskerne et reelt alternativ til kød i kogebogen ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”, som udkom i 2019.

Kirsten bor i Holte, og du kan opleve hende på scenen kl. 14.30 og møde hende i verdensmålværkstedet  kl. 13.00-16.00

Bier, blomster & biodiversitet / Jens Galby, Miljø & Teknik, Rudersdal Kommune
Blomstrende urter, vilde bier, insekter og sommerfugle vil vi gerne passe på og have mange flere af. I Rudersdal Kommune er Jens Galby, driftleder i Miljø & Teknik, en af de ihærdige drivkræfter bag arbejdet for at skabe mere biodiversitet. Jens er uddannet skov & landskabsingeniør og skarp på kampen for både klima og biodiversitet. Som ikke altid følges ad!

Hør, hvorfor, når Jens går på scenen kl. 12.00, og mød ham i natur & have-værkstedet, hvor han fortæller, hvad du selv kan gøre for at give naturen bedre betingelser kl. 11.00-15.00  

Giftfri have: Til gavn for vores natur, grundvand og sundhed / Annette Plesner, Danmarks Naturfredningsforening
Det er ikke bare pesticider fra landbruget, der ender skader vores miljø. Det gør giftstoffer fra vores egne haver også, og det påvirker vores grundvand, sundhed og biodiversiteten. Men det er faktisk let at få en flot og giftfri have til gavn for alle – også sommerfuglene og bierne.

Hør, hvordan når Annette Plesner fra Danmarks Naturfredningsforening i Rudersdal fortæller på scenen ml. kl. 12.15-13.00 og få gode råd af Annette i natur & haveværkstedet kl. 11.30-14.00

Frivillige fikser / Reparationsværkstedet, Værktøjskassen & Frivilligcenter Rudersdal
Lampen, blenderen, brødristeren og hullerne på bukserne. Du kan få hjælp til at reparere det meste – og møde de frivillige fra Reparationsværkstedet i Vedbæk, Værktøjskassen i Rudersdal og Frivilligcenter Rudersdal, som i dagens anledning rykker værkstedet ind på biblioteket.

De fortæller på scenen ml. kl. 11.15-11.45, er klar med værktøjet til mindre reparationer – og inviterer både ind i fællesskabet og til en snak om, hvordan frivillige bidrager til den bæredygtige omstilling. Mød dem i reparationsværkstedet kl. 10.00-16.00

Garn der ligger på et bord

Grønt garn & bæredygtig mode / Sofie Federspiel
Sofie Federspiel står bag Birkerød-virksomheden ANDEN OMGANG, der forlænger ressourcernes levetid, så miljøbelastningen ved tøjproduktion mindskes. ANDEN OMGANG producerer garn af fibre fra kasseret genbrugsstrik - dvs. strik, der er hullet, slidt, ude af facon eller bare umoderne. Det giver garn med en helt særlig struktur - og ny strik, som er både miljøvenlig og unik.
 

Du kan opleve Sofie på scenen ml. kl. 11.15-11.45 og møde hende i kreaværkstedet, hvor hun viser genbrugsgarn og fortæller om miljø, kvalitet, materialer og iværksætteri kl. 12.00-14.00.

Hent billet til dagen

17 hverdagshack / Anette Rosholm, foreningen Verdensmål i Hverdagsliv 
Foreningen Verdensmål i Hverdagsliv er startet af Anette Rosholm og andre ildsjæle i Rudersdal, som arbejder på at oversætte FNs 17 verdensmål til hverdagshandlinger og inspirere til lokale initiativer over hele landet.

Du opleve Anette på scenen ml. kl 11.15-11.45 og deltage i foreningens samtale-salon om Verdensmål & Vanebrud i Birkerødsalen kl. 13.00. Og du kan møde foreningen hele dagen i verdensmålværkstedet og få ideer til nye vaner, der let kan gøre en forskel. Kl. 10.00-16.00.

Spejdere bygger bæredygtigt / Frederik Rom, tropsleder 1. Birkerød spejderne
Hvordan kan du allerede i en ung alder arbejde med bæredygtighed og passe godt på naturen? Det fortæller Frederik Rom, tropsleder i 1. Birkerød Gruppe på scenen ml. kl. 12.15-13.00.

Du kan møde ham og en flok friske spejdere i natur & haveværkstedet – og sammen med dem bygge dit eget lille insekthotel, som du får med hjem kl. 10.00-16-00

Regneormedans & porreplantning / Få jord under neglene med Haver til Maver Birkerød
”Jord, frø, spire, plante, høste, suppe, kompost” er den faste remse, når børn fra Toftevangskolen får jord under neglene sammen med Jytte Emanuelsson, Gunver Larsen, Ingelise Albrektsen og Nina Fagerholt, der har startet Haver til Maver Birkerød. Skolehaverne er oprindeligt stiftet af Søren Ejlersen, manden bag Aarstiderne. I dag er Haver til Maver en landsdækkende, almennyttig forening.

I Birkerødsalen kl.14.00 fortæller Jytte historien om honningbien Viola og inviterer til gæt & grimasser for børn og voksne. Du kan også opleve græsrødderne fra Birkerød på scenen ml. kl. 12.15-13.00, og møde dem i natur & haveværkstedet og høre, hvordan du kan være med kl.10.00-16.00. 

Fortællinger, der flytter os / Trine Krarup, historiefortæller
I årtusinder har vi fortalt historier. Sådan er viden, indsigt, erfaringer og traditioner givet videre gennem generationer. Men hvad er mon historierne, vi kommer til at fortælle om klimaforandringerne og den tid, vi lever i nu?

Lyt med, når Birkerødborger Trine Krarup, som er uddannet historiefortæller, tager dig med ud på en lille togrejse. Og hør en oprindelig historie om Jorden og menneskene, der minder os om, hvor vi kommer fra, og hvordan vi er forbundet. Oplev Trine på scenen ml. kl. 12.15-13.00 og i Birkerødsalen kl. 13.30.

Strikke & Hækle-skolen 
Der er gang i strikkepindene og hæklenålene, for hyggeligt old school håndarbejde har fået et fortjent comeback i det bæredygtige liv. Har du også lyst til at lære at strikke en fin karklud eller hækle en grydelap? Et hold af strikke- og hæklekyndige sidder klar til at lære dig strikke og hækle. Vi har pinde og garn, som du kan øve dig med.

Vil du have strikketøjet med og nørkle videre hjemme, så medbring pinde og garn. Vi starter med at slå masker op, det er slet ikke svært. Kom og hyg dig i kreaværkstedet kl. 10.00-16.00

Udstilling om verdensmål / Ung I Rudersdal 
Hvad er dit bud på at nedbringe dit og din familie samlede C02-aftryk? Den udfordring har 8. klasser på Rudersdal Innovationscamp løst i fællesskab med en kreativ og helt særlig udstilling. Mød de unge fra UIR og se deres udstilling på Hovedbiblioteket i Birkerød fra 1. marts kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

Opskriften på læselyst / børnebib’erne på Rudersdal Bibliotekerne
Vidste du, at FNs Verdensmål nr. 4. er Kvalitetsuddannelse og herunder at sikre, at alle unge kan læse, skrive og regne inden 2030? Vidste du også, at læse-læring er tæt forbundet med læse-lyst? Dét og hjælp til at finde de bedste, sjoveste, mest spændende og helt rigtige bøger til netop dit barn, er vores børnebibliotekarer ikke bare eksperter i – de elsker det også!

Mød dem hver dag i Birkerød, Holte og Nærum – og alle sammen på én gang 1. marts til Bæredygtighedsdag på Hovedbiblioteket, hvor de glæder sig til grave guld frem fra hylderne til dig og hele familien kl. 10.00-16.00

Det kan du prøve

Skraldeværkstedet

I skraldeværkstedet har du og dit barn mulighed for at øve jer i affaldssortering. I leger jer gennem fire affaldsgrupper, der hjælper jer til at lære den nye affaldssortering i Rudersdal bedre at kende. Dyst med børnebibliotekar Cathrine Priis Rasmussen og faglig formidler Lasse Ringø Hansen.

Hånd der krøller en plastikflaske


Skrald på tid
Hvornår har skrald været fedt? Det bliver det, når vi finder Rudersdals hurtigste sorteringshelt. Hvis du både kan sortere korrekt og hurtigt, er du med i kampen om den prestigefyldte titel og en præmie.   
Alder: 5-12 år
Tidspunkt: kl. 10.00 – 16.00

Skraldeatletik
Vi ved godt, at mor og far siger man ikke må kaste med skraldet, men det får du lov til, når du træder ind på vores nykrittede skraldeatletikbane. Prøv kræfter med 1, 2, 5 og 10 meters afstand og ram det korrekte skraldemål.
Alder: 2-99 år
Tidspunkt: kl. 10.00 – 16.00 

Reparationsværkstedet

Er lampen gået i stykker, driller brødristeren, er der huller på bukserne? Smid ikke væk, for 1. marts dag kan du tage mindre ting med og få dem fikset af frivillige fra Reparationsværkstedet i Vedbæk, Værktøjskassen i Rudersdal, Dansk-Syrisk Kulturforening og Frivilligcenter Rudersdal, som i dagens anledning rykker værkstedet ind på Hovedbiblioteket. 
Tidspunkt: kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

Kreaværkstedet

Fine, gamle sager og kasserede bøger får nyt liv i kreaværkstedet, hvor du også kan lære at strikke, hækle og stoppe strømper. Kom og hyg dig med smart re-design og sjovt nørkleri.

Sider fra en bog sat op som blomst


Lær at lave book art: Vi folder små kunstværker af kasserede bøger 
Vær med i kreativ workshop sammen med Iben Bentzen, hvor vi giver bibliotekets gamle, kasserede bøger nyt liv. Vi folder bøgerne, så de bliver til små fine kunstværker. Tag en gammel bog med eller brug en af bibliotekets.
Alder: Børn fra 7 år og voksne.
Tidspunkt: kl. 11.00-13.00.

Barn der har to underkopper op foran øjnene


Re-design Værksted: Nyt liv til gamle sager 
Arkitekt Julie Dufour og Charlotte Carstensen holder Re-design Værksted, hvor du kan forvandle gamle, aflagte kagetallerkener til skønne vægplatter eller give en taske eller dine sneakers et sjovt, nyt design. Julie og Charlotte står klar med redskaber og fine materialer, og du får naturligvis dit re-design med hjem. Du er også velkommen til selv at tage en yndlingsting med, som du gerne vil give nyt liv.
Tidspunkt: kl. 13.00-15.00

Strikke- og hækleskolen
Har du også lyst til at komme lære at strikke en karklud eller hækle en fin grydelap? Et hold af strikke- og hæklekyndige sidder klar til at slå masker op og lære fra sig.
Tidspunkt kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

Natur & haveværkstedet

Ud med plasticposer og pesticider og ind med bier, blomster og jord under neglene. I natur & haveværkstedet bygger vi små insekthoteller, laver stofposer med kartoffeltryk og får gode råd fra folk med grønne fingre.

Et insekthotel


Byg dit eget insekthotel
Gør det rart for vilde bier, insekter og smukke sommerfugle at bo i din have. Spejderne fra Birkerød hjælper dig med at bygge et lille insekthotel, du kan tage med hjem.
Tidspunkt: kl. 10.00-16.00

Lav kartoffeltryk & møtrikprintpå muleposer
Slut med plasticposer. Vi trykker med kartofler, møtrikker og andet grej. Kom og lav din egen mulepose i stof til gymnastiktøj, indkøb eller alle dine biblioteksbøger. 
Tidspunkt: Kl. 10.00-16.00

Gode råd om biodiversitet og giftfri haver og natur
Hvad kan du selv gøre? Få en snak og masser af praktiske tips af Jens Galby fra Miljø & Teknik i Rudersdal Kommune og af Annette Plesner fra Danmarks Naturfredningsforening i Rudersdal.
Tidspunkt: kl. 11.00-15.00

Grønne hapsere og sunde snacks
Haver til Maver Birkerød skærer for og byder på økologiske smagsprøver
Tidspunkt: Kl. 10.00-16.00

Verdensmålværkstedet

Bliv klogere på, hvordan du kan omsætte nogle af FNs 17 store verdensmål til håndgribelige hverdagsmål i dit eget liv. Foreningen Verdensmål i Hverdagsliv kører små workshops med enkle vanebrud dagen igennem og samtalesalon kl. 13.00 i Birkerødsalen på Hovedbiblioteket. 
Tidspunkt kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

Læselystværkstedet

V.I.P- vejledning af din personlige børnebibliotekar. Vi står klar til at finde bedste, sjoveste, mest spændende og helt rigtige bøger til netop dit barn (og dig). 
Alder: 0-99 år
Tidspunkt: kl. 10.00-16.00