Program til Bæredygtighedsdag

Tag med en tur til fremtiden, når vi inviterer til Bæredygtighedsdag på biblioteket, hvor du og din familie dagen igennem kan opleve kreative børneværksteder og klimakloge indlæg fyldt med handlemuligheder og nye veje til en bæredygtig fremtid, som vi kan skabe sammen.

Foredrag

 

10.30-11.15: REJS MED TIL FREMTIDEN: PETER HESSELDAHL

Har vi solceller, der ligner blade på et træ og bygninger, der producerer deres egen energi? Går vi i tøj, der reparerer sig selv og spiser lokale, friske grøntsager til kunstigt kød skabt af mikroorganismer? Har vi cirkulære økonomier, hvor alt genanvendes. Hvor vi er brugere snarere end forbrugere, og vi giver (mindst) lige så meget til naturen, som vi tager? Og er vi, trods voldsommere klima, faktisk mere robuste som samfund? Rejs med ud til din fremtid, når Peter Hesseldahl, forfatter og fremtidsforsker, samler de teknologiske nybrud og største omstillinger, der kan få os gennem klimakrisen - og måske endda føre til en æra af bæredygtig overflod.

Peter Hesseldahl er aktuel med bogen ’Omstilling til fremtiden’.

 

11.15-12.15: INSEKT-SAFARI i BØRNEHØJDE: BIOLOG ANDERS KOFOED

Det er vildt derude – altså i naturen! Men hvorfor er det egentlig så vigtigt, at vi passer godt på biller, bier, sommerfugle, kryb og kravl. Tag med på den skøreste insekt-safari, når biolog Anders Kofoed går på scenen og fortæller sprudlende sjovt om biodiversitet i børnehøjde og alt det, der kribler og krabler rundt om os. Anders er naturnørd på TV2 Go morgen Danmark og forfatter til bl.a. ’Superkryb’, ’Dræbermarie og de eksploderende bladlus’ og ’Zombiemyreren og den hostende snegl’. For børn og voksne.

Hent billet til dagen

12.15-12.30: SUMPSKILDPADDER & PELIKANER: VORES VIRKELIG VARME FORTID

Det bliver varmere i fremtiden. Det har det været før. Vidste du, at der levede sumpskildpadder og pelikaner i Rudersdal for 7.000 år siden? At gennemsnitstemperaturen var 3 grader varmere end i dag, og vandstanden i Øresund 5 meter højere? Rejs med tilbage til det varmeste klima målt siden sidste istid, når Anne Birgitte Gurlev, museumsinspektør og leder af Vedbæk fundene, fortæller om stenalderjægerne fra Vedbæk, og om de naturlige klimaforandringer på den tid. For børn og voksne.

Du kan også møde Anne Birgitte i Verdensmålsværkstedet fra kl. 12.30-13.30

 

12.45-13.30: STORBYEN SOM VÆRN MOD KLIMAKRISEN: SIMON KJÆR HANSEN

Hvad er den bæredygtige vej gennem klimakrisen? At bo småt, tæt og være fælles om det meste Hvor lever man allerede sådan? I storbyerne! Simon Kjær Hansen er tidl. global direktør for by- og klimaorganisationen C40 Cities, den verdensomspændende sammenslutning af 100 storbyer med ambitiøse klimaplaner. Han er også forfatter til ’Et forsvar for storbyen’, som udkom i 2021.

Mød ham og hør, hvorfor vi bør lade storbyerne vokse og give plads til naturen udenom. Og hvordan vi kan bruge de bedste af storbyens bæredygtige greb her i Rudersdal.

13.30-13.45: FREMTIDENS NATURBYER: URBANE LANDSKABER MED SKOVSKOLEN

Vi har brug for meget mere natur, der skaber trivsel, grønne åndehuller og hjælper biodiversitet og klima over alt. I rabatter, parker, haver og baggårde, på p-pladser, husmure og havnefronter. Mød Rasmus, Lise og Jesper, der læser til Urban Landskabsingeniør på Skovskolen i Nødebo. Hør, hvordan de fremtidssikrer byer og forstæder med natur og klimakloge løsninger.

Du kan også møde dem i Verdensmålsværkstedet fra kl. 13.45 til 14.45

13.45-14.00: MARIA MØLLER & KREA-GENBRUG: BÆREDYGTIG DIY

Brug igen fremfor at smide væk, men hvordan? Genbrugsglæden kan være svær at finde, hvis man ikke lige ved, hvad man skal gøre med garnresterne, den gamle skjorte og det slidte bord fra storskrald. Dét har krea-influencer Maria Møller masser af bæredygtige ideer til, som hun deler på @mariamollerdk med flere end 50.000 følgere. Nu kan du få dem direkte fra Maria, når hun går på scenen.

Du kan også deltage i Marias væveworkshop med genbrugsmaterialer fra kl. 13.00 til 16.00.

Hent billet til dagen

14.00-14.15: VÆR MED I UNGEKLIMARÅD: PÅVIRK DIN FREMTID

Du kan demonstrere foran Christiansborg, cykle, skralde, genbruge og leve så bæredygtigt som muligt. Men det er de ’voksne’, der sætter kursen for fremtiden, selv om det er børn og unge, der skal leve i den. Og dog! Du kan faktisk få lokal indflydelse i din egen kommune og arbejde med innovative løsninger i samarbejde med lokalpolitikere i et lokalt Ungeklimaråd, hvor du kan påvirke dét, du synes spændende og aktuelt indenfor fx affald, trafik, natur, grønne uddannelser og meget mere. 
Oplev Yasemin Yavari, 27 år, fra det Nationale Ungeklimaråd nedsat af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Hør om vigtigheden af lokal ungeinddragelse, om at bygge bro mellem politikerne og unge – og om, hvordan du selv kan få din stemme hørt. 

Mød også Yasemin i Verdensmålsværkstedet fra kl. 14:30-15:30. 

14.15-14.30: IDEALISTEN & FORBRUGSFESTABEN: ANETTE ROSHOLM & ASBJØRN RIISE

Bæredygtig livsstil, ja tak – men hvordan? Rudersdal-parret Anette Rosholm og Asbjørn Riise fortæller som deres vej til at sætte mindre klimaaftryk på kloden. I familien, hvor mor er idealisten og far er lidt af en forbrugs-festabe. Hør om både dét, der lykkes og dét, der ikke lige går efter planen, når familie og omgivelser stritter imod. Anette er chefkonsulent hos Broen til fremtiden og forperson for foreningen Verdensmål i Hverdagsliv. Asbjørn er partner og adm. direktør for Timesolutions og bestyrelsesmedlem i Verdensmål i Hverdagsliv. Mød dem også i Verdensmålsværkstedet fra kl. 10.00-16.00

14.30-14.40: BOFÆLLESSKAB FOR BÆREDYGTIGHED: BØRNEFAMILIE & SENIOR I TRUDESLUND

Nye bofælleskaber skyder op mange steder i Danmark. John Vagn Nielsen var med til at grundlægge ét af Danmarks første, nemlig Trudeslund i Birkerød, som nu 40 år efter stadig trives efter formlen: Privatliv og fælleskab på tværs af generationer. Mød veteranen John og en af de unge familier, der har slået rod i Trudeslund og hør, hvordan bl.a. fællesmiddage, fællesvaskeri og fællesarealer, kan være en genvej til mere bæredygtighed i hverdagen.

Du kan også møde John Vagn Nielsen i Verdensmålsværkstedet kl. 15.00-16.00

14.40-15.50: RUDERSDAL ANNO 2040: NY KLIMAHANDLINGPLAN SOM KOMPAS

Hvordan ser Rudersdal ud i 2040, om knap 18 år? Som kommune skal vi være CO2-neutrale. Hør, hvordan vi når dét mål, når klimamedarbejder Stinne Thomassen fortæller om Rudersdals nye klimahandlingsplan og rejsen mod 2040 med ambitiøse delmål undervejs.

Du kan også møde Stinne i Verdensmålsværkstedet fra kl. 15.00-16.00.

14.50: PARKDAG RUDERSDAL VILD MED VILJE

 

15.00-15.15: VILDE HAVER & FØRSTEHJÆLP TIL BIODIVERSITETEN: SIGNE SCHRØDER

Din have kan blive det herligste nektar-bugnende spisekammer for bier, brumbasser og sommerfugle. En kvasbunke er et 5-stjernet hotel for små insekter. Og du behøver ikke engang slå græsset, faktisk er det bedre at lade være. Rudersdal kommune har uddannet flere 100 havementorer, som med egne haver og grønne områder bidrager til, at Rudersdal er én af Danmarks vildeste kommuner.  Havementor-underviser er Signe Schrøder, tidl. Birkerødborger og nu ejer af Bjerregården, Ritt Bjerregårds gamle økologiske æbleplantage. På landsplan har Signe uddannet flere end 800 havementorer i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og i foråret udkom hendes nye køkkenhavebog ’Dyrk’. Oplev Signe og hør, hvordan du hjælper biodiversiteten med meget mere vildskab. Du kan også møde Signe og Havementorerne i Natur & Byværkstedet fra kl. 13.30-15.00

15.15-15.30: GENBRUG PÅ CATWALK’EN: FRIVILLIGCENTRET, FORENINGER, RØDE KORS & KRÆFTENS BEKÆMPELSE

Ny garderobe af de fedeste genbrugsfund: Vær med når, vi runder Bæredygtighedsdagen af med det herligste ’catwalk-show’ gennem biblioteket. Frivilligcentret, foreninger, Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal har håndplukket fra dagens Tøjbyttemarked og går model i ’nye’ outfit.
Du kan deltage i Tøjbyttemarked, reparationsværksted og frivillige fællesskaber fra kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

Værksteder

Kom og vær med i vores KREATIVE VÆRKSTEDER med bæredygtighed og biodiversitet i børnehøjde for hele familien.

NATUR & BYVÆRKSTEDET

Vi bygger fremtidens bæredygtige by sammen i Natur & Byværkstedet. Vi laver de fineste små ’skralde’-insekter og seje robotter, går på insektsafari i biblioteket og får gode råd til at hjælpe biodiversiteten med vilde haver og natur.

 

BYG DIN FREMTIDSBY

Hvordan skal fremtidens by se ud? Med plads til mennesker, dyr og natur. Vi ’lægger puslespillet’ sammen og bygger bæredygtig børneby i modelstørrelse sammen med arkitekt Julie Dufour og designer Charlotte Carstensen. Vær med og lav dit eget fremtidshus med indbygget bi-hotel, klatrehaver i skolen, skov på gågaden eller hvordan du nu synes, vi skal bo sammen i fremtiden. Julie og Charlotte er klar med materialer og redskaber.

Fra kl. 13.45-14.45 kan du også møde med Rasmus, Lise og Jesper fra Skovskolen, som bygger natur og klimaløsninger ind i byerne.

Børn i selskab med voksen eller fra 10 år

Tidspunkt: kl. 11-00-15-00.

FINE ’SKRALDE’-INSEKTER & SEJE ROBOTTER AF GENBRUG

Kom og lav en sej robot eller bi, guldsmed, ørentvist eller dit helt eget fantasi-insekt.

Vi har samlet en masse små ting, der bliver til krop, vinger, ben og følehorn, når vi sammen tryller ’skrald’ om til små fine insekter og sjove robotter.

Alder: Børn i selskab med voksen eller fra 7 år

Tidspunkt: kl. 10.00-14.00

Hent billet til dagen

INSEKTSAFARI – GÅ PÅ JAGT EFTER MIKRO-VILDT

Det myldrer af liv, men kan du finde alt, der kribler og krabler? Fra myrefårekyllinger til titanbiller. Gå på insektsafari i biblioteket og se, om du kan få øje på alt mikro-vildet, der gemmer sig. Finder du alle insekterne, kan du deltage lodtrækning om præmier, der passer perfekt til insektjægere.

Alder: Børn i selskab med voksen eller fra 7 år

Tidspunkt: Kl. 10.00-16.00

VILDE HAVER & FØRSTEHJÆLP TIL BIODIVERSITET

Rudersdal kommune har uddannet flere 100 havementorer, som med egne haver og grønne områder bidrager til, at Rudersdal er én af Danmarks vildeste kommuner.  Få en snak med Vild Have-ekspert Signe Schrøder og havementorerne og hør, hvordan du også hjælpe kan biodiversiteten med meget mere vildskab i din have.

Tidspunkt: kl. 13.30-15.00

KREAVÆRKSTEDET

Stofrester og garn får nyt liv i kreaværkstedet, hvor du også kan lære at strikke, sy stofposer, væve og lave kartoffeltryk. Kom og hyg dig med sjovt nørkleri med genbrugsmaterialer.

 

MARIA MØLLERS VÆVE-WORKSHOP

Lær at væve med genbrugsmaterialer som rester af garn, denim, stofstrimler og pels sammen med krea-haj Maria Møller, der er genial til DIY med genbrug og deler sine tips og ideer på instagramprofilen @mariamollerdk. Med billet til workshoppen får du vævramme og materialer og laver dit eget ophæng, du kan tage med hjem. Du er også velkommen til at tage dine egne materialer med.

Tidspunkt: kl. 13.00-16.00. Begrænset deltagerantal.

Hent billet til workshoppen

SY DIN EGEN STOFPOSE

Slut med plasticposer. Vær med på en lokal mission med Plastikposefrit Rudersdal. Sy din egen unikke stofpose med sjove detaljer og påtryk. Har du nogle gamle stofrester, aflagte jeans eller slidte duge, må du gerne tage dem med. Vi syr sammen og du får handy hjælp af kyndige, lokale ildsjæle, symaskinen står klar til dig!

Tidspunkt: Kl. 10.00-16.00

 

LAV KARTOFFELTRYK PÅ STOFPOSE

Vi trykker med kartofler og laver farvestrålende mønstre på muleposer syet af Plastikposefrit Rudersdal i genbrugsstof. Kom og lav din helt egen unikke mulepose til gymnastiktøj, indkøb eller alle dine biblioteksbøger.
Alder: Fra 4 år i selskab med voksen

Tidspunkt: Kl. 10.30-14.30

RE-DESIGN MED TØJAKTIVISTERNE

Kom og se eksempler på, hvad du kan lave i workshops sammen med Stop Tøjspild gruppen Tøjaktivisterne, som er lokale ildsjæle, der giver nyt liv til brugt tøj med både re-design og reparation.

STRIKKE-SKOLEN

Der er gang i strikkepindene for hyggeligt old school håndarbejde har fået et fortjent comeback i det bæredygtige liv. Har du også lyst til at lære at strikke – eller kan du allerede og vil lære fra dig? Kom og vær med, når vi hygger og slår masker op. Vi har pinde og garn, som du kan øve dig med. Vil du have strikketøjet med og nørkle videre hjemme, så medbring pinde og garn.

Tidspunkt: Kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

VERDENSMÅLVÆRKSTEDET

Bliv klogere på, hvordan du kan omsætte nogle af FNs 17 store verdensmål til bæredygtighed i dit eget liv. Mød foreningen Verdensmål i Hverdagsliv startet af ildsjæle i Rudersdal og få ideer til nye vaner, der kan gøre en forskel. Du kan også møde Danmarks Naturfredningsforening Rudersdal og Klimabevægelsen Rudersdal.

Tidspunkt kl. 10.00-16.00

  • Kl. 12.30-13.30 kan du møde Anne Birgitte Gurlev, museumsinspektør og leder af Vedbæk Fundene.
  • kl. 14.30-15.30 kan du møde Emma Susanna Turkki og Marcus Taulborg, FN-ungedelegerede til klimatopmøder.
  • Kl. 15.00-16.00 kan du møde John Vagn Nielsen, forfatter til bogen ’Bofællesskabet Trudeslund’.
  • Kl. 15.00-16.00 kan du møde Stinne Thomassen, Rudersdal Kommunes klimamedarbejder.

TØJBYTTEMARKED & REPARATIONSVÆRKSTED

FÆLLES OM OMSTILLING – VI GØR DET I PRAKSIS

Gør et gratis garderobe-kup i tøj-bytte-boden hos Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse. Besøg syværkstedet med skræddere fra Dansk Syrisk Kulturforening og opgrader dit yndlingstøj. Få hjælp af Repaircafe og Værktøjskassen til at reparere mindre ting, som lampen, blenderen, brødristeren og legetøjet. Få tips til at bruge naturen omkring dig i det bæredygtige køkken hos Kulnaturforeningen. Besøg Frivilligcentret og foreningerne og hør, hvordan du kan være med i bæredygtige robuste fællesskaber, der peger fremad og omstiller i praksis. Kom og del dine erfaringer med at stille om til et bæredygtigt liv og få inspiration fra os andre. Vi slutter Bæredygtighedsdagen med ’catwalk’-show gennem biblioteket med dagens fedeste budskaber og fund kl. 15.15

Du møder bl.a. Skovfit.dk, Kulnaturforeningen Skodsborg, Grøn Natur, Røde Kors Genbrug, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Syrisk Kulturforening, Repaircafé Rudersdal, Værktøjskassen og Frivilligcenter Rudersdal.
Tidspunkt: 10.00-16.00 i Birkerødsalen (bibliotekets læsesal)

LÆSELYSTVÆRKSTEDET

V.I.P- vejledning af din personlige børnebibliotekar. Vi står klar til at finde bedste, sjoveste, mest spændende og helt rigtige bøger til netop dit barn (og dig).

Vidste du, at FNs Verdensmål nr. 4. er ”Kvalitetsuddannelse”, herunder læsning? Og at de første skridt mod børns læsning begynder længe før skolestart med sprogstimulering og mødet med børnelitteratur i bl.a. pegebøger, billedbøger og højtlæsning. Samt at læse-læring er tæt forbundet med læse-lyst?  Dét og hjælp til at finde de bedste, sjoveste, mest spændende og helt rigtige bøger til netop dit barn, er vores børnebibliotekarer ikke bare eksperter i – de elsker det også! Mød dem hver dag i Birkerød, Holte og Nærum – og alle sammen på én gang 1. oktober til Bæredygtighedsdag på Hovedbiblioteket.

Alder: 0-99 år

Tidspunkt: kl. 10.00-16.00

Hent billet til dagen

TAK TIL ALLE DE FRIVILLIGE, SOM BIDRAGER TIL BÆREDYGTIGHEDSDAGEN

Frivilligcenter Rudersdal, Dansk Syrisk Kulturforening, Repaircafé Rudersdal, Værktøjskassen, Røde Kors Genbrug, Kræftens Bekæmpelse, Skovfit.dk, Kulnaturforeningen Skodsborg, Grøn Natur, Foreningen Verdensmål i Hverdagsliv, Danmarks Naturfredningsforening Rudersdal, Klimabevægelsen i Rudersdal, Rudersdal Havementorer, Tøjaktivisterne, Plastikposefrit Rudersdal, Heart2heart.