Isbjørn der går på isen

Verdensmål 14 og 15 - Livet på jorden

04.03.20
Vi guider til bøger, som hjælper dig til at finde ud af hvad du kan gøre for at passe bedre på havet og økosystemet på land.

Livet på land og til vands har aldrig været vigtigere. FN’s verdensmål 14 og 15 handler om, hvordan vi opnår bedre klima i havet og bedre økosystemer på land.

Liv har altid været grundstenen for Jorden. Selv inden vi, som mennesker kom til, var der liv på jorden. Men Jordens værste fjende, mennesket, har været hård ved den. Det har gjort, at andet liv er blevet udryddet. Derfor står vi i den situation, at vi nu skal passe på planeten.

Derfor skal vi passe på klimaet

Klimasnakken i sig selv kan være en jungle. Hvad er det rigtige at sige lige nu, og hvad viser den nyeste forskning? Hvis du heller ikke helt kan huske, hvad det var du lærte i folkeskolen om drivhuset, så giver Lars Henrik Aagaard dig en hurtig gennemgang, så du ikke er i tvivl om, hvorfor klimaet er det vi skal passe på.

Hvis du bedre kan lide en mere filosofisk tilgang til, hvor stor betydning klima har for mennesket, er Søren Rasmussens bog et godt bud.

For det vi, som mennesker, ikke tænker over, er at naturen godt kan overleve uden os, men at vi ikke kan overleve uden den. Naturen har nemlig den enestående egenskab, at den kan tilpasse sig menneskelig aktivitet – til en hvis grænse.

Hvorfor skal du gå op i klimaet?

Er det i virkeligheden dit problem? Jan Faye har skabt denne bog, samme med andre eksperter, for at sætte det hele lidt i perspektiv. For klimaets forandringer handler ikke kun om dig og dine klimasynder. Det handler i lige så højt grad om erhvervslivets indvirken på klimaet. Skal vi benytte fornuft eller frygt som virkemiddel, for at alle begynder at tage ansvar?

Pas på naturen ved at leve bæredygtigt

Et godt sted at starte er mad. For hvis du spiser bæredygtigt og køber fra de rigtige steder, formindsker du både plastik og madspild.

En af Christian Nørregaards og Andreas Lundquists store pointer er, at det ikke er ligegyldigt hvor du køber din mad henne. Har du fx overvejet hvor meget Co2 der bliver udledt, når du køber mad fra Sydamerika? Særligt det helt billige mad, som kommer langt væk fra, er en af de største klimasyndere.

Jane Ibsen Piper beskriver minimalisme som en livsstil. For du behøver nemlig ikke eje alt det du gør. For med en minimalistisk tilgang til livet, kan du både sparre penge, sparre miljøet for unødvendig meget produktion og på den måde leve mere bæredygtigt.

Kom til naturvidenskabelig livestreams fra Aarhus Universitet