Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Målgruppe
For alle
For voksne

Foredrag: Klimaforandringer & arktiske planter i Grønland

16.05.24
Kom og hør, hvordan et dansk botanikstudium i Grønland bragte unik viden om planters reaktion på de klimaforandringer, som vi står over for i dag. Vi giver ordet til "Lokale fortæller” på biblioteket. Vær med, når Rudersdal-borgere deler viden og fortæller om emner, de har en særlig indsigt i. Denne gang kan du møde Per Mølgaard, forsker og forfatter.

I 1978 begyndte et botanikstudium med feltobservationer i Peary Land i det nordligste Grønland, hvor især fjeldvalmuen vakte forskernes interesse. Fra 1989 fulgte Per Mølgaard og hans hold valmuerne fra Københavns Universitets Arktiske Station på Disko i Vestgrønland. Men op gennem 90’erne, hvor somrene blev mildere, svandt valmueplanterne langsomt ind. Til gengæld fik arktisk pil, en plante der er vært for insektlarver og en vigtig fødeplante for en lang række dyr, bedre vilkår. Som følge af pilens udbredelse kan forskerne nu registrere arter nordpå, som ikke tidligere er set der.

Disse og andre spændende naturhistoriske forhold vil fortæller Rudersdalborger Per Mølgaard om i sit foredrag, hvor der også vises mange smukke billeder af grønlandsk natur og planteliv.

Om foredragsholderen:
Per Mølgaard, lektor emeritus, underviser og forsker ved Københavns Universitet FARMA 1972-2010. Per Mølgaard har i mere end 40 år har forsket i botanik i relation til lægemidler og økologi, herunder arktiske planter. Per Mølgaard er desuden forfatter til bogen ”Giftige planter – i naturen, i haven, i køkkenet og på marken”.