Børn

Fakta for de mindste

De første højtlæsningsstunder med de mindste behøver ikke kun være fantasifulde historier med sjove billeder. Man kan også læse faglitteratur om forskellige emner målrettet de helt små børn og de lidt større børn.

Af Maria Björnsdottir Tanev

Tags

Børn 0 - 6 år

Fakta for de 0-2 årige

I pegebogssamlingen kan du finde små robuste pap fagbøger. Der er helt sikkert et emne det lille barn interesserer sig særligt meget for. 

Det kan f. eks. være ”Min lille bog om godnat”. Her kan man trin-for-trin læse om de forskellige stadier man skal igennem fra man er træt, til man ligger i sin seng og er faldet i søvn. Oplagt til dialog om genkendelige hverdagsritualer i puttesituationen, såsom tandbørstning og godnatlæsning.

Det kan også være bogen ”Vilde dyr" hvor man kan gå på opdagelse i dyrenes verden og løfte flapper og lære om dyrenes egenskaber og levesteder rundt omkring. Med flapperne trænes også barnets finmotorik. Det samme gør sig gældende i bogen ”Følg tallene 1 2 3” der har finmotoriske udfordringer på hver side, som også stimulerer det taktile, mens man lærer om tallene fra 1-10.

I bogen ”Min store bog om ord" er der bløde stofflapper i bogen. Det ser man ikke så tit og giver en helt særlig fornemmelse i fingrene. Her lærer man blandt andet ord, farver, tal og former.

Fakta for de 3-6 årige: 

Mange mindre børn interesserer sig for biler, traktorer og andre maskiner. I bogen ”Følg stregen maskiner” er der både glughuller, streger med ru overflade man kan følge med fingeren og en masse informationer og billeder af kørende arbejdsmaskiner.

Måske er dit lille barn begyndt at kigge op i luften og lægge mærke til himmelrummet. I biografien ”Andreas Mogensen – Danmarks første astronaut” kan man høre om Andreas Mogensens træning til at blive astronaut, om tyngdekraft og nogle af de forsøg man kan lave i rummet. Bogen er en del af en serie om berømte danskere skrevet til børn, f. eks. Niels Bohr, Inge Lehmann, Marie Hammer m. fl. ”Mine første fugle” er en meget smuk bog med flotte store tegninger af 19 forskellige fugle man kan finde i den nære danske natur. Lær hvor de lever, hvad de spiser og andre små fakta om fuglene. Her omtales f.eks. Gråænder, musvitter, viben og flagspætten.

”Din krop er din”  er en ganske særlig bogen om kroppen med fokus på kønsdele, at lytte til sine følelser og respektere andres følelser og sætte grænser i henhold her til. Den er meget tydelig og sober og god til dialog om et emne der kan være svært.