• Film (net)

Få fake news forklaret

(2021)
Bliv klogere på fake news

Materialets indhold

Nettet flyder med falske nyheder. Her kan du blive klogere på falske nyheder og misinformation. Lær om teknologien bag, så du bliver mester i at spotte falske nyheder.

Falske nyheder

Se filmen og bliv klogere på, hvad falske nyheder er og hvordan de bliver til.

Der findes rigtig mange falske nyheder og indtoget af de sociale medier har gjort, at informationsmængden er enorm. Derfor er det godt at have et solidt indblik i hvorfor falske nyheder opstår.

Du skal være mester i at spotte falske nyheder. Ikke kun 1. april, som er den dag på året, hvor alle læser nyheder med skærpet opmærksomhed. Risikoen for at blive snydt er nemlig stor hele året. Ikke kun 1. april.

Det er ikke kun vigtigt, at du lærer at spotte falske nyheder, men også at du forholder dig til konsekvenserne af falske nyheder.

Tænk eksempelvis tilbage på din skoletid og om hvordan sladder og løgne kunne skade et barn, som blev drillet. Historier og usandheder kunne brede sig som en steppebrand i skolegården. Ofte har falske nyheder konsekvenser. Det kan være for enkelte mennesker, men det kan også skade demokratiet og den offentlige debat. Vi skal ikke acceptere falske nyheder i vores samfund, da de ofte har en negativ hensigt og kan føre skade med sig. Vi skal ikke acceptere løgne. Det kræver derfor viden og aktivt stillingtagen hos det enkelte individ, hvis vi i fællesskab skal bekæmpe usandheder på nettet.

Tak fordi du melder dig ind i kampen mod falske nyheder ved at se dette kursus.

Sådan spotter du falske nyheder

Danmarks Biblioteksforening har udviklet en guide til hvordan man spotter falske nyheder:

1: TJEK KILDEN: Undersøg siden, dens link og nyhedens forfatter. Virker det hele troværdigt?

2: LÆS VIDERE Holder overskriften, når du læser hele artiklen? Understøtter den historien?

3: ER DET EN JOKE? Er artiklen seriøs, eller er den ment for sjov? Tjek om kilden laver satire.

4: TJEK DATO Er nyheden aktuel? Hvis ikke, kan det gøre den irrelevant eller ligefrem vildledende.

5: FORDOMSFULD? Overvej om dine egne overbevisninger påvirker din dømmekraft.

6: SPØRG EKSPERTEN Besøg biblioteksvagten.dk, hvor der er folk klar til at hjælpe dig, eller kom ind på biblioteket.

Anbefalinger, hvis du vil vide mere.

Der er skrevet flere bøger om fake news og vi vil gerne anbefale et par stykker. Lea Korsgaard har skrevet bogen "Den der råber lyver. Mediebrugerens manual til løgnens tidsalder.",

Mads Vestergaard og Vincent Hendricks har skrevet bogen "Fake News. Når virkeligheden taber", som behandler emnet og de mange fordrejninger af virkeligheden der finder sted i medierne.

Vi kan anbefale hjemmesiden www.tjekdet.dk, som faktatjekker information på nettet. Deres formål er at den offentlige debat skal ske på et oplyst grundlag. På deres hjemmeside kan du læse om, hvem der står bag.

Mere på ekurser.nu