Vores natur: Søer og vandløb

I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Der er ofte dårlig wi-fi, man skal selv medbringe kaffen - og kronhjorten er sjældent med på en selfie.

Foråret 2020 blev dog ganske anderledes, end hvad nok de fleste danskere havde forudset. Naturen fik pludselig en helt anden værdi for rigtig mange danske familier, da en pandemi pludselig satte sine dybe spor i hele verden. Danmark blev "lukket ned", og danskerne blev på det kraftigste rådet til at gå i karantæne uden fysisk kontakt med andre mennesker, kun i alleryderste nødstilfælde. På rekordtid blev naturen nok det mest attraktive opholdssted (udover ens eget hjem) siden ældre stenalder, hvor mennesket levede i naturen og af naturen.

Hele denne nye og anderledes dagligdag giver måske, trods store udfordringer, alligevel ganske god anledning til at fortsætte den gode strømning mod naturen og dens vilde oplevelser. I hvert fald vil bibliotekerne i hele 2020 gøre op med danskernes indeliv og distancen til naturen. Vi sætter fokus på #voresnatur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets biblioteker til naturstationer - især på de digitale platforme. Med et væld af inspiration, litteratur og initiativer er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 19 sætter vi spot på 'søer og vandløb'. Kom tættere på dem her:
 

 

Søer og vandløb - regnens hjem i landskabet

En del oplever for første gang søer og vandløb, når de hives med ud på kanotur; og særligt når det kommer til de strømmende vandmasser, kommer man ikke uden om Gudenåen. 

Der findes faktisk en virkelig fin podcast fra oplevgudenaa.dk, hvor museerne omkring Gudenåen har udgivet små korte medieproduktioner om Gudenåens kulturhistorie.

Du kan høre podcasten, ‘Fortællinger fra Gudenåen’ på: https://oplevgudenaa.dk/podcast/ 

Herudover har biblioteket også mange fine bøger om livet ved sø og vandløb. Læs fx ‘Vandløbene i Danmark’. Det er en fænomenal bog, der går grundigt i dybden med historier fra de danske vandløb -  og fortæller om dyreliv, drama og pragt langs danske vandløb.   

Kaster du dig ud i en længere udforskning af de danske søer og vandløb, kan det være godt med et overblik over, hvor du kan overnatte langs åer og rislende strømme. Her findes der faktisk en app, der viser en oversigt over steder med shelters: https://shelterapp.dk/.   

Få også gode tips i den retning fra nogle af bibliotekets mange bøger, fx. ’På sheltertur: En guide til nære oplevelser i naturen’.

Storsatsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd.  

Tags
Materialer