USA og Iran – en sprængfarlig konflikt

07.01.20
I flere årtier har USA og Iran været i konflikt. Bliv klogere på hvad der præcist foregår og hvorfor konflikten er optrappet igen.

Konflikten går helt tilbage til 1979, hvor den amerikanske ambassade i Teheran blev stormet. Flere gidsler blev taget, og konflikten opstod.

Siden Den Kolde Krig, har USA faktisk været til stede i regionen. Det var de, fordi de støttede Iran i at inddæmme de kommunistiske fronter. Men USA's tilstedeværelse var hele tiden til debat, og endte i sidste ende med en revolution, der bl.a. blev basseret på, at USA skulle ud af regionen.

Sidenhen har der været store konflikter om atomaftalen, som USA og resten af Vesten gerne ville have Iran skulle være en del af. I 2015 underskrev Iran atomaftalen.

I 2018 valgte den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, at trække USA ud af den aftale, til stor provokation for Iran. Iran valgte efterfølgende, i 2019, at trække sig delvist fra aftalen.
I sommeren 2019 skød Iran en amerikansk drone ned, hvilket gjorde at konflikten eskalerede yderligere. Iran mente, at dronen havde været i iransk luftrum, hvor USA påstod den fløj i internationalt farvand.

Senest har USA dræbt, ved hjælp af en drone, lederen af den iranske Quds-styrke, som er en eliteenhed i Irans Revolutionsgarde.

Find materialer om Iran, USA og deres konflikt herunder.

Materialer