Tilbageblik 2020

2020 blev et år med flere skelsættende begivenheder. Tag med på et tilbageblik, og få tips til de bedste bøger om pandemier, præsidentvalg, Black Lives Matter og Brexit.

Corona

To bøger, der beskæftiger sig med COVID-19 i et samfundsmæssigt perspektiv, er 'Det epidemiske samfund', red. Ole B. Jensen og 'Hvornår er det i morgen? : pandemiens paradokser' af Ivan Krastev.

I 'Det epidemiske samfund' analyserer en række samfundsforskere vores samfund, som er ramt af COVID-19, og sætter det i et sociologisk perspektiv, ligesom de lægger op til, at COVID-19 kan være en samfundsforandrende begivenhed.

Bogen 'Hvornår er det i morgen' fokuserer primært på coronaens påvirkning i Europa og spørger om COVID-19 kan have indvirkning på Europas sammenhængskraft på længere sigt.   

Bogen 'Det er bare en virus: vilde beretninger om virus og kampen mod dem' af læge og forsker ved Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, er oplagt til at give indblik i forskellige vira. Bogen er en velskrevet beretning om nutidige og fortidige vira. Fomsgaard fortæller desuden om egen forskning og hans egen kamp mod forskellige virusplager.

Og endelig er en bog, der giver stof til eftertanke, den fabelagtige 'I smittens tid' af Paolo Giordano. Det er dagbogsagtige tanker fra ”coronatidens” start i Italien. Emner som karantænedilemmaet og selvskabte økosystemer berøres på fineste vis. 

Black Lives Matter

Black Lives Matter er en international aktivistisk bevægelse, der kæmper mod systematisk diskrimination og undertrykkelse af sorte mennesker. Og da afroamerikaneren Georg Floyd døde under en brutal anholdelse 25. maj 2020, blev hans død hurtigt et symbol på den kamp mod racediskrimination som Black Lives Matter kæmper for.

Har du lyst til at blive klogere på ”Black Lives Matter” og racisme, så kan følgende udgivelser være gode valg:

'Det sorte USA: fra Uafhængighedserklæringen til Black Lives Matter' af Jørn Brøndal. Denne bog dækker historien om sorte i USA, fra slaveriet frem til Black Lives Matter bevægelsen. Bogen indeholder desuden portrætter af markante skikkelser, der har gjort noget for sort kultur og politik.

Du kan også læse: 'Da Gud tog bussen: 382 dage der ændrede verden' af Martin Luther King. Det er Martin Luther Kings personlige beretning om de 382 dage i 1955-56 i Montgomery, Alabama, USA, hvor titusinder nægtede at køre med bus i protest med raceadskillelse.

En række skønlitterære forfattere har også berørt racisme i USA:

Stærke forfatterskaber som Toni Morrison, Maya Angelou og Colson Whitehead har på forskellig vis beskæftiget sig med raceproblemerne. Og også den helt igennem vidunderlige roman og klassier 'Dræb ikke en sangfugl' af Harper Lee har haft stor betydning i kampen mod racismen i USA. Igennem en niårig piges øjne fortælles om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som forsvarer for en sort mand, der anklages for voldtægt af en hvid kvinde.

Præsidentvalg i USA

Valget af den amerikanske præsident har altid haft stor betydning. Ikke alene for den amerikanske befolkning, men for hele verden. Alligevel var det som om, at det amerikanske præsidentvalg, der blev afholdt 3. november 2020, var vigtigere end nogensinde. Valget endte med at demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, vandt over den siddende præsident, republikaneren Donald Trump.

Er du interesseret i tidligere præsident Trumps vej til præsidentembedet og hvordan USA’s demokratiske institutioner og værdier er blevet påvirket af Trump? Så kan bogen 'USA- kampen om magten fra Washington til Trump' af Niels Bjerre-Poulsen, lektor i Amerikanske Studier være oplagt. Bogen sætter ligeledes USA’s politiske situation i en politisk kontekst.

En anden interessant bog, der går bag kulisserne i Det Hvide Hus efter at Donald Trump kom til magten, er 'Bål og brand' af Michael Wolff.

Endelig er bogen 'Amerika, hvor er du?' af tidligere USA- korrespondent David Trads en tankevækkende og spændende skildring af det moderne USA. Bogen formidler på fornem vis den forandring og splittelse som landet er gået igennem i løbet af få år.

Og skulle du have lyst til at vide mere om den nye præsident Joseph R. Biden som politiker og menneske, så er der kommet to nye selvbiografier:

I den helt nye selvbiografi 'Løfter for livet: mit liv i politik' fortæller Biden om sit personlige liv, blandt andet om sin katolske opvækst. Også hans professionelle liv frem til jobbet som vicepræsident under præsident Barack Obama berøres.

I 'Lov mig: håb, modgang og formål' beretter Biden om sit arbejde som vicepræsident og om den sidste tid med sønnen Beau, der døde i 2015 af en hjernesvulst.

Brexit

23. juni 2016 stemte et flertal af briterne for at Storbritannien skulle forlade EU. Et splittet Storbritannien og nogle benhårde forhandlinger med de resterende EU-lande fulgte, før Storbritannien kunne forlade EU 31. januar 2020. Mens parterne har forhandlet sig frem til en skilsmisseaftale, så brugte parterne en god del af 2020 på at forhandle sig frem til, hvordan forholdet skulle se ud i fremtiden. 31. december 2020 udløb overgangsperioden.

Har du lyst til at læse mere om Brexit, er bogen 'Briterne og Brexit: en frontberetning' oplagt. Det er de to korrespondenter, Divya Das og Kim Bildsøe Lassen, fra henholdsvis TV2 og DR, der står bag. De beretter om Brexit, fra Storbritannien stemte for udtrædelse i 2016 og hele processen, der fulgte efter. Både politiske magthaveres aspekter og almindelige borgeres udsagn er med til at give flere nuancer på Brexit.