Tag med bibliotekerne ud i den vilde skov

I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Nye farverige tilbud - og et samarbejde med bl.a. DR - viser dig vejen ud til vild og vidunderlig natur.

I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Nye farverige tilbud - og et samarbejde med bl.a. DR - viser dig vejen ud til vild og vidunderlig natur.

Foråret 2020 er blevet ganske anderledes, end de fleste nok havde forudset. Med Danmark i karantæne og danskerne på afstand af hinanden, er der mere end nogensinde behov for tilbud og aktiviteter, der kan tage den værste isolationskuller. 

I 2020 har de danske biblioteker indgået et partnerskab med DR og de danske frilufts- og naturorganisationer om at sætte fokus på naturen. For lige i øjeblikket er der intet sted som naturen, der tilbyder os albuerum, oplevelser, frisk luft og nye aktiviteter til hverdagen  - samtidig med, at vi kan overholde opfordringen om at overholde afstand til hinanden.

#Voresnatur

#Voresnatur hedder den fælles naturkampagne, og især på bibliotekernes digitale platforme vil du her kunne møde et væld af inspiration, litteratur og initiativer til aktivitet og fordybelse. Vores ambition er intet mindre end at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der nu er blevet vores redning og - for mange - favoritdestination.  

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de oplevelser, biblioteket tilbyder dig: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen. Hver biotop vil  få sin egen uge på DR's sendeflader, og du kan således bruge biblioteket til at fordybe dig, i det du ser på DR. 

Vi kobler løbende digitale aktiviteter, historier og farverige tilbud på ift. ugens fokus, så hold øje med vore sociale medier og hjemmesiden.

I uge 16 sætter vi spot på 'skoven'. Kom tættere på den her:

Skoven - en sagte hvisken mellem træer og grene

I skoven venter den dybe, stille ro. Og ligesom du lytter til stilheden og vinden i træerne, lytter de måske også tilbage.

Det er ihvertfald noget af det, man kan få indtrykket af, når man læser Peter Wohllebens ‘ Kan du høre træerne snakke’. Bogen hiver sløret væk fra det skjulte, der foregår i og mellem træerne - og afslører, at træer fx kan føle smerte og på deres egen måde hviske med hinanden. Læs bare Litteratursidens anmeldelse af den fremragende bog.

Vild mad er in

Det er selvfølgelig også i skoven, at bibliotekets store beholdning af svampebøger og 'vild mad'-kogebøger kommer til sin ret. De seneste år - og måske netop i forbindelse med det nye nordiske køkkens bæredygtige fremmarch - er råvarer fra skov og vild natur kommet i søgelyset. 

Faktalink har en udmærket artikel om det nordiske køkkens grundlag og fokus: Faktalink: Ny nordisk mad

Det gamle begreb ‘at sanke’ - hvor man anvender naturen som forrådskammer - har genfundet sin aktualitet i de nye nordiske tendenser. Her er det kommet fokus på, at god mad også er vild mad og skal have rod i vores nordiske landskab - snarere end tidligere, hvor det var hipt med import langvejs- og udefra.

Bogen 'Vild mad i køkkenet' af Thomas Laursen giver en behagelig og overskuelig introduktion til emnet.

Endelig kan vi ikke runde skoven af uden at have været et smut forbi poesien. Det flimrende lys, lydene mellem stammerne og den specielle duft af vækst og forrådnelse er et idéelt scenetæppe for poesi.

Et af de værker, som fanger det hélt rigtigt, er den uimodståelige ‘Skoven fra oven’. Det er en lille samling af figurdigte med afsæt i naturen. Hvert digt i bogen handler og har form som noget, der kan findes og opleves i skoven. Den er en særdeles velvalgt introduktion for de små til skoven, dens dyr - og ja, til poesi.

Storsatsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd.  

Tags
Materialer