Stor kærlighed overlever store svigt

15.06.20
Er der overhovedet en vej tilbage, når man som forfatter først at begyndt at overføre sit eget liv til papir? Torsdag 18. juni mødes Malene Lei Raben og Mathilde Walter Clark til en samtale om at ’sy i barndommen’ og skrive på det svære erindringsstof. Oplev de to anmelderoste forfatterne, når vi sender live fra Rudersdal Bibliotekernes facebookside kl. 19.30.

Foto af Les Kaner

Malene Lei Raben og Mathilde Walther Clark tog anmelderne med storm med deres erindringsbøger ”Fruen” om den dominerende, lunefulde mor og ”Lone Star” om den fraværende, konfliktsky far.

18. juni kan du opleve dem i samtale om at skrive på erindringsstof med oplæsning fra deres bøger og nysgerrighed på alt det, de - og vi alle - måske er fælles om. For er det overhovedet muligt at føle sig god nok, elsket nok, bare nok i selv? Når man altid er barn af nogen. Det spørger vi om, når vi kl. 19.30 streamer live fra Hovedbiblioteket i Birkerød og direkte til din skærm.

Fruen af Malene Lei Raben

"Fruen", som udkom i 2019, er Malene Lei Rabens debutroman og personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne. Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og ekstremt besværlig kvinde. Og allermest er det en historie om, at stor kærlighed kan overlever store svigt.

Da Malene Lei Rabens mor dør, beslutter hun at skrive historien om 70’ernes frigørelsesprojekt, om sin stærke, smerteblandede kærlighed til moren og prisen for at blive sat fri af båndet til sin mor. Bogen er både et morsomt portræt af Danmark igennem bl.a. 70’erne og en intens skildring af en mor-datter-relation, der volder begge parter store vanskeligheder.

Lone Star af Mathilde Walter Clark

Mathilde Walter Clarks sjette bog, romanen ”Lone Star”, som udkom i 2018, er den bog om hendes far, som hun altid har vidst, at hun en dag ville blive nødt til at skrive. Da hendes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om hvad der vil ske, hvis hendes egen far dør ovre på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen som ringer? Af skræk for at fortiden skal gå til grunde i hendes erindring, går hun i gang med at skrive. 

Det bliver til historien om en far og en datter og om alt det der adskiller dem – havet, sproget og en bizar og jaloux stedmor. Og om tiden, der nådesløst går. En dag er vi voksne, og barndommen ligger uigenkaldeligt bag os, fuld af huller og ting vi fortryder.

Ud af arbejdet med at få erindringsstoffet på papir, vokser et nyt projekt frem: En rejse med faren til hans fødeegn i Texas, hvor deres fælles forfædre slog sig ned for seks generationer siden. Her bliver den fraværende far pludselig levende og nærværende. Nye spørgsmål dukker op. Er det alligevel muligt at overvinde umulige afstande? Kan man vende hjem til et ukendt sted? ”Lone star” er en roman om familie og tilhørsforhold og om at overvinde enorme afstande. Om at være levende og om at se og forstå – og elske alligevel.

Se liveinterview på facebook

For store, næsten uovervindelige afstande er ikke nødvendigvis kun geografiske. Den følelsesmæssige distance i konfliktfyldte relationer kan være langt sværere at overkomme. Dén og alt det, der alligevel binder os sammen i knudrede, filtrende, usynlige eller tyndslidte familiebånd handler forfattermødet mellem Malene Raben og Mathilde Walter Clark også om. Se med, når vi sender live kl. 19.30 fra Rudersdal Bibliotekernes facebookside, hvor du kan stille spørgsmål til forfatterne i kommentarfeltet undervejs. Du kan også se optagelsen bagefter på her på hjemmesiden.

Deltag i familiequizzen

Deltag i quizzen og vind Malene Lei Rabens roman Fruen og Mathilde Walter Clark roman Lone Star. Svarfrist er til og med 5. juli.

”Alle lykkelige familier ligner hinanden; men den ulykkelige familie er altid på sin egen måde ulykkelig”. Sådan skrev Lev Tolstoj i Anna Karenina - og mon ikke der er noget om snakken…?

Vi gemmer dine oplysninger, så vi kan kontakte vinderen af konkurrencen. Dine oplysninger slettes efter at vinderen er fundet. Du kan altid få slettet dine oplysninger ved at skrive til bibliotek@rudersdal.dk.

BEMÆRK!: Indsæt aldrig CPR-nummer eller følsomme oplysninger i formularen. Læs mere om behandlingen af persondata i vores privatlivspolitik.