Romantik og Valentinsdag

Valentinsdag fejres d. 14. februar, mange steder i verden, som en mærkedag for kærestepar og elskende.

Dagen markeres ved, at de elskende giver hinanden blomster, chokolade og søde kort. Men hvornår startede traditionen og hvem er egentlig denne Valentin, som dagen er opkaldt efter?

Én legende lyder på, at Pave Gelasius i år 498 besluttede, at d. 14. februar skulle være Skt. Valentins Dag. Dagen skulle stå i præstens og martyrens Skt. Valentins navn. Valentin skulle, efter sigende, have tjent i Rom i det tredje århundrede under kejser Cladius den Onde, som nedlagde forbud mod at nogen blev viet, fordi han mente, at gifte mænd var dårligere krigere. Men den romantiske præst, Valentin, besluttede at gifte unge elskende i hemmelighed, og da hans ulydighed blev opdaget, blev Valentin fængslet og dræbt d. 14. februar.

I Danmark er Valentins Dag en forholdsvis ny tradition og f.eks. i Brasilien bliver Valentins Dag fejret d. 12. juni. Der er flere legender forbundet med dagen, men uanset hvad, så er dagen d. 14. februar, i hvert fald over store dele af verden, nu indbegrebet af kærlighed og romantik.

Så hvad kunne være mere oplagt, end at indlede februar måned med gode, romantiske bøger og fejre kærligheden og romantikken i litteraturen? Vi har et væld af romantiske bøger, og bøger om romantik, på hylderne. Her er et udpluk af nogle af de gode.

13.02.19