Ordblindeugen 2019

Uge 40 er national ordblindeuge i Danmark.

De fleste har hørt om ordblindhed eller kender en, der er ordblind. Men derfra og til at alle forstår, hvad ordblindhed egentlig er for en størrelse, er der stadigvæk et stykke vej.

I Danmark er mellem 3-7 % af befolkningen ordblinde, mens op til 20 % har stave- eller læsevanskeligheder.

Hvad kan biblioteket gøre for dig, hvis du er ordblind?

Bibliotekarerne kan hjælpe dig med at finde de rigtige bøger på det rette niveau. Kom derfor endelig ned på dit lokale bibliotek, og tag en snak med bibliotekaren. Biblioteket har mange letlæsningsbøger til både børn, unge og voksne, samt bøger om at have læsevanskeligheder.

e-Reolen

Du har også mulighed for at læse lette bøger på e-reolen.dk. Den kan du bruge på nettet eller downloade en app. Du kan finde lette bøger på e-reolen her.

Nota

Hvis du er ordblind, kan du blive medlem af Nota. Nota er et Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. For at blive medlem, skal du have en erklæring på, at du er ordblind eller synshandikappet. Når du har indmeldt dig, kan du låne e-bøger og lydbøger fra Notas Bibliotek og få indlæst tekster som du skal bruge til studiet eller arbejdet. Du kan se hvordan du melder dig ind her.

Foreninger

Ordblindeforeningen har afdelinger over hele landet og kan bl.a. vejlede om hjælpemidler. Du kan kontakte Ordblindeforeningen her.

Hjælpemidler

Der findes også en række hjælpemidler til ordblinde. Du kan finde en liste over hjælpemidler her.

Et liv som ordblind er hjemmesiden for dig som er ordblind og vil vide mere om ordblindhed. Det er forfatter og foredragsholder Jesper Sehested Jensen som står bag hjemmesiden etlivsomordblind.dk. Jesper er selv forfatter og du kan her læse en artikel skrevet af Jesper Sehested Jensen om hvad biblioteket kan gøre for dig, hvis du er ordblind.

Tags
Materialer