Fredensborg slot
Fredensborg slot

Oplev Kongernes Nordsjælland

18.06.18
Oplev Danmarks nyeste nationalpark, der indeholder flere attraktioner på UNESCO´s verdenskulturarvsliste.

D. 29. maj 2018 indviede dronningen Danmarks 5. nationalpark, Kongernes Nordsjælland, efter et længerevarende forarbejde. Nationalparken strækker sig over 263 kvadratkilometer og involverer 5 nordsjællandske kommuner. Mere end halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder, og området indeholder indtil flere attraktioner på UNESCO´s verdenskulturarvsliste: Kronborg Slot og parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland. Der er altså rigeligt at komme efter i den nye nationalpark.

Festlighederne i forbindelse med åbningen af nationalparken er forbi nu, men de mange spændende bygninger og naturområder ligger der naturligvis stadig – lige til at gå i gang med. Nogle af de centrale naturelementer i nationalparken er Gribskov, Arresø, Esrum Sø og Tisvilde Hegn; men ind imellem disse naturperler finder man talrige andre steder, som er værd at besøge. Bl.a. ligger både Fredensborg Slot og Esrum Kloster i den nye nationalpark, ligesom man her finder de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk.

Der har været en del kritiske røster i forbindelse med indvielsen af Kongernes Nordsjælland, bl.a. fra Danmarks Naturfredningsforening, som udtaler, at den nye betegnelse for området ikke kommer til at betyde noget for naturen: ” Man har bare taget noget eksisterende natur og gjort det til en nationalpark, som man kører ind og ud af. Parken kommer ikke til at gøre nogen forskel for naturens tilstand, fordi der ikke er tale om sammenhængende natur, og der dyrkes intensivt landbrug lige i nærheden”.

Men selv om udnævnelsen til nationalpark ikke umiddelbart gør nogen forskel for naturen i Nordsjælland, kan det øgede fokus på området måske alligevel få nogle flere til at begive sig ud i den dejlige natur. Prøv f.eks. at tage en tur i Gribskov, hvor der både er mulighed for at se bæver, havørn og fiskeørn. Det kræver naturligvis en portion held at støde på disse og andre af nationalparkens vidundere; men hvis du ikke skulle være så heldig at møde nogle af ovenstående dyr, er der masser af andre dyr og fugle i området. Og selve naturoplevelsen er jo i sig selv en udflugt værd.

Hent de relevante foldere fra Naturstyrelsen på dit lokale bibliotek inden udflugten til Kongernes Nordsjælland. Og hvis du er interesseret i at vide mere om de enkelte bygningsværker eller områder, kan du låne nogle af de mange bøger, der er skrevet om Nordsjælland. God tur!

Materialer