Oplev et Amerika på vrangen og demokratiet til debat i hele oktober

21.09.20
I oktober går Rudersdal Bibliotekerne tæt på det amerikanske præsidentvalg og vores eget demokratis udfordringer med foredrag, valgmorgendebat, kulturcafeer og samtalesaloner.

Hvad er det for et land, der 3. november går til valg om ikke bare et præsidentembede, men verdens mest magtfulde post? Og hvem er amerikanerne, der stemmer om deres – og til en vis grad – vores fremtid? Det giver USA-eksperterne David Trads og Sara Maria Glanowski deres bud på, når de mødes til samtaleforedrag 1. oktober kl. 19 på Hovedbiblioteket i Birkerød.

Foto: David Trads og Sara Maria Glanowski

David Trads er en af Danmarks mest anerkendte USA-analytikere, journalist og forfatter til den aktuelle og kritikerroste ”Amerika, hvor er du?”. Sara Maria Glanowski er journalist, bosiddende i New York, et af coronaudbruddets største epicentre, og forfatter til den dokumentariske bog ”Skyggebokser”, der tog anmelderne med storm med sin stærke fortælling om et USA på vrangen.

Sara Maria Glanowski har som journalist oplevet og dækket både corona-udbrudet i New York, de omfattende uroligheder og demonstrationer og rejser lige nu rundt i USA og taler med amerikanerne. Det bliver spændende at få hendes analyse af slutspurten her op til valget sammen med David Trads.

Valgmorgen-debat, kulturcafe og samtalesaloner

David Trads får vi besøg af igen om morgenen 4. november, hvor amerikanerne netop har stemt dagen forinden. Så må vi se, om det er gået, som han måske kommer til at forudsige 1. oktober. På valgmorgenen 4. november, hvor vi forhåbentlige kender navnet på den næste præsident, bliver Hovedbiblioteket fyldt med elever fra gymnasierne i Nærum og Birkerød til en dugfrisk valganalyse og debat med David Trads. Vi livestreamer via Rudersdal Bibliotekernes facebookside kl. 9.30, så alle borgere, der har tid og lyst, kan deltage hjemmefra og stille spørgsmål til David Trads via kommentarfeltet.

I løbet af oktober går Rudersdal bibliotekernes formidlere også tæt på demokratiets udfordringer før og nu. I tilbageblik, når Julie Garde og Jesper Christoffersen inviterer til kulturcafe og en historisk rejse rundt i det amerikanske demokratis vugge og det østlige USA. Og dernæst med nedslag i nutiden i samtalesaloner om det moderne demokratis vilkår, som Cæcilie Helmer Madsen og Tine Fellenius Christensen står for. Kulturcafeerne holdes på bibliotekerne i Birkerød og Holte 5. oktober og 7.oktober og samtalesalonerne 20., 22. og 27. oktober i hhv. Nærum, Holte og Birkerød.

Flere af bibliotekets nye læseklubber er også centreret omkring demokrati og det amerikanske valg her i efteråret. De faciliteres af bibliotekar og formidler Preben Hindberg, som også er vært og moderator, når David Trads og Sara Maria Glanowski holder foredraget ”Mit Amerika på vrangen” 1. oktober. Alle arrangementerne starter kl 19.