Bogforsider
Bogforsider

Man Booker Prisen

Se hvilke bøger, der er på shortlisten til Man Booker Prisen

Man Booker Prisen er en stor britisk litteraturpris, og den er en af de mest prestigefyldte internationale bogpriser i verden. Af tidligere vindere kan nævnes romaner som ”Når noget slutter” af Julian Barnes, ”Den hvide tiger” af Aravind Adiga og ”De små tings gud"  af Arundhati Roy, blot for at nævne nogle få.  Sidste års vinder var romanen ”Lincoln i Bardo” af amerikaneren George Saunders. 

Man Booker Prisen eller Booker Prisen, som den også bliver kaldt, blev indstiftet i 1969. Oprindelig blev prisen tildelt årets bedste roman skrevet af en engelsksproget forfatter uden for USA. Men fra 2014 blev dette ændret til, at prisen kan tildeles enhver engelsksproget udgivelse udgivet i Storbritannien. 
Tildelingen af prisen foregår efter en fast procedure år efter år. Et dommerpanel udpeger i juli en såkaldt ”longlist” af nominerede romaner. Dette felt indsnævres i september til en såkaldt ”shortlist” på 6 nominerede romaner, og endelig udpeges vinderen i oktober måned.
 
Dette års shortlist består af følgende udgivelser:

Anna Burns (UK): Milkman 
Esi Edugyan (Canada): Washington Black 
Daisy Johnson (UK): Everything under 
Rachel Kushner (USA): The Mars Room   
Richard Powers (USA): The Overstory 
Robin Robertson (UK): The Long Take 

Dette års vinder af Man Booker Prisen udpeges tirsdag d.16. oktober.

Fra 2016 har man fra Man Bookers side tilføjet Man Booker International Prize til den oprindelige pris for at fremme øget udgivelse og læsning af kvalitetsfiktion i oversættelse. Prisen tildeles årligt på grundlag af en enkelt bog. Dette års vinder blev ”Rejsende” af den polske forfatter Olga Tokarczuk.