Billede: Tegneserie
Billede: Tegneserie

Linda og Valentin i Danmark

01.08.17
Tegneserien om Linda og Valentin så første gang dagens lys for 50 år siden i tidsskriftet Pilote.

Den runde fødselsdag bliver bl.a. markeret med lanceringen af den første spillefilm med figurerne samt med en stor udstilling i Paris. Desuden vil man i løbet af året se en række udgivelser med relation til Linda og Valentin-universet – i Danmark bliver der i første omgang tale om en genudgivelse af to af de tidligste albums i serien i en let udvidet version.

I Danmark startede oversættelsen af de store fransksprogede tegneserier for alvor omkring 1970. Lucky Luke-serien blev første gang udgivet i albumform i 1971, Splint & Co. startede i 1974, og Linda og Valentin så dagens lys på dansk i 1972. Det var Lademann forlaget, som dengang indlemmede sidstnævnte serie i rækken af (alt for) billige tegneseriealbums med fællestitlen Superserien Senior. Der udkom kun to Linda og Valentin-albums i rækken, men i 1975 blev serien overtaget af Carlsen forlaget, som genudgav de to første titler og desuden udgav de efterfølgende 18 titler. Siden har Cobolt forlaget udsendt de to afsluttende Linda og Valentin-albums, så serien nu foreligger i sin helhed på dansk. Desuden har Cobolt genudsendt hele serien i 7 tykke samlebind med alle historierne plus en del ekstramateriale.

Det var godt set af de danske udgivere i 1972, at Linda og Valentin var en serie, som var værd at satse på. Det første fransksprogede album med de to tidsrejsende helte var udkommet blot to år tidligere, i 1970, så udgiverne kunne ikke på samme måde som det var tilfældet med Lucky Luke og Splint & Co. være sikre på, at de her stod med en guldklump og en kommende klassiker i hænderne. Men da Carlsen forlaget genoptog udgivelsen af Linda og Valentin på dansk i 1975, var der ingen, som kunne være i tvivl: det her var en tegneserie af høj kvalitet. At serien senere tabte pusten en smule, er der ingen grund til at skjule; men langt hen ad vejen var Christin og Mézières´ udspil en vigtig og tiltrængt vitaminindsprøjtning til et marked, der i lang tid helt havde negligeret science fiction-genren. Det blev der lavet grundigt om på med Linda og Valentin.

Linda og Valentin som spillefilm

Manuskriptforfatteren Pierre Christin lånte med arme og ben fra populærkulturen, da han skabte Linda og Valentin. Til gengæld har andre siden lånt flittigt fra Christin og Mézières´ science fiction-univers, måske tydeligst eksemplificeret i George Lucas´ Star Wars-film. Men også andre filmskabere og tegneserieforfattere har helt oplagt brugt Linda og Valentin som pejlemærke, da de skabte deres egne værker inden for science fiction-genren. Der er næppe nogen tvivl om, at Christins og Mézières´ tegneserie i dag både regnes som standardværk og bruges som referenceramme af andre kunstnere.

Linda og Valentin har haft deres danske navne siden 1972, hvor de første gang blev introduceret i Danmark. Men nu er det tilsyneladende blevet tid til at afsløre for det danske publikum, at hovedpersonens navn på originalsproget er Valérian. Det sker i forbindelse med lanceringen af den nye spillefilm (med udgangspunkt i to af de oprindelige tegneseriealbums), som har verdenspremiere til sommer, nærmere bestemt d. 20. juli (i Danmark finder premieren først sted d. 6. august). Samtidig med filmpremieren genudgiver Cobolt forlaget nemlig de to albums, der har lagt handling til filmen, og disse to albums lanceres på dansk med navnet Valérian i store typer på forsiden, mens Linda og Valentin anføres med meget mindre bogstaver.

Det er filminstruktøren Luc Besson, der har fået æren af at overføre Linda og Valentins meriter til filmlærredet, og han må siges at være et oplagt valg til opgaven. Besson har tidligere stået bag eventyrlige film som Taxi, Det femte element og Adèle Blanc-Sec, og han har også tidligere overvejet at give sig i kast med Linda og Valentins eventyr som spillefilm; men det var først, da holdet bag filmen Avatar fandt ud af løse de tekniske problemer i forbindelse med denne type udstyrsstykker, at det blev økonomisk og teknologisk muligt at gå i gang med en film som Linda og Valentin (ifølge Luc Bessons eget udsagn). Vi glæder os til at se resultatet til august.

Lån Linda og Valentin

Materialer