Jul uden sul og suk(ker)

Julen er ikke kun hjerternes, men også traditionernes fest, hvor fællesskabet om maden spiller en vigtig rolle. Men ikke alle kan takke ja når den klassiske fede og kulhydratholdige julemad sættes på bordet.

Så hvad gør du for bedst at imødekomme samværet og madglæden, når du eller dine gæster ikke spiser hurtige kulhydrater, animalske produkter, gluten eller mejeriprodukter? Der er heldigvis hjælp at hente, og selvom kreativiteten er i højeste gear er mange af opskrifterne nemme at gå til og ingredienserne kan skaffes i de fleste supermarkeder.

For veganere

En af de nyere veganske kogebøger er Ditte Gad Olsens ”Vegansk til højtider og fest”, som indeholder et helt afsnit om julemad. Prøv f.eks. at kaste dig over ’Tofurkey’, som er fyldt ”kalkun” (turkey) lavet på ’tofu’ i stedet for kød. Kan du ikke nå at få fingrene i bogen, kan du se nogle af opskrifterne her: http://veganskforalle.dk/opskrifter/

I den sødere ende af skalaen finder vi Mia Sommers ”Veganske fristelser” med opskrifter på veganske kager og desserter til enhver anledning, f.eks. Sunde romkugler med kikærter. Mange af Mias opskrifter kan også ses her: https://miasommer.wordpress.com/

Plantepusherne: Årets veganske blog 2016: https://plantepusherne.dk/kategori/vegansk-julemad/

Månebarnets ultimative guide til en vegansk jul: https://maanebarnet.org/2011/12/01/den-ultimative-guide-til-en-vegansk-jul/

For de som lider af irritabel tyktarm og andre fordøjelsesgener

For de som forsøger at undgå gluten, mejeriprodukter og raffineret sukker er der gode opskrifter at hente i ”Maveglad julemad” fra Muusmanns forlag.

Skal retterne være uden gluten er der et helt afsnit om julemad i ”Glutenfri året rundt - til børn og unge” fra Dansk Cøliaki Forening.

 

Julekager
Julekager
20.12.17
Tags