Berlinmurens fald 1989
Foto: Sue Ream

Golden Days Festival: 1989

I år er det tredive år siden, at Berlinmuren faldt, at Tyskland – og Europa – blev forenet på ny og Sovjetunionens fernis begyndte at slå sprækker. Det markerer vi i september med en række events og en stor ’Berlinmur’ gennem Hovedbiblioteket i Birkerød.

 Under temaet "1989" tager årets Golden Days Festival livtag med én af de mest markante historiske begivenheder i det tyvende århundrede og retter blikket mod ét år, der ændrede europakortet og skabte en ny verdensorden.

På Rudersdal Bibliotekerne kan du bl.a. opleve udstillingen ”1989 – Murens fald” på Hovedbiblioteket i Birkerød, hvor vi opfører en stor ”Berlinmur” i biblioteksrummet med historiske nedslag før, under og efter murens fald.

Du kan også møde Anne Haubek og Thomas Ubbesen, prisbelønnede og mangeårige DR-udenrigsjournalister, som i et halvt år har rejst gennem den gamle Østblok og mødt østeuropæerne i dag. Kom med til et spændende foredrag og hør, hvor Europa bevæger sig hen lige nu - 30 år efter Murens fald.

På bogcafeén "Muren i litteraturen", (gen)læser vi Wendelitteraturen og undersøger, om den tyske litteratur stadig i dag er præget af det store vendepunkt.

Vi bryder "lydmuren" med foredraget "The Wall: Murværk og mesterværk", hvor musiker, underviser og musikjournalist Thomas Ulrik Larsen går bag Pink Floyds dystre dobbeltalbum, ”The Wall”.

Vær også med til vores fællesspisning hvor vi gennem klassiske firserretter spiser os tilbage til tiden med Schlüter, RayDeeOhh, neonfarver og Gorbatjov og fejrer det nye åbne Europa. 

For børnene er der i hele festival-perioden en tegne-konkurrence, hvor vinderen for lavet sin tegning trykt som en ægte museumsplakat.