Der er flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker i verden

18.10.19
Bakterier lyder farlige. Det er noget vi skal undgå. Og selvom der er god grund til, at du ikke skal spise rå kylling, er bakterier slet ikke så dårlige for os. Lær meget mere om bakterier, når vi livestreamer fra Aarhus Universitet om "Snedige bakterier".

Bakterier er vigtige for vores naturlige udvikling i verden. Bakterier er med til at nedbryde døde dyr og planter. Så uden bakterier, ville naturen gå i stå.

Det samme gælder for vores tarme. Bakterierne er med til at skabe vitaminer, nedbryder maden og holder sygdomsbakterier væk. 

Det smarte ved bakterier er, at du kan benytte dem mod hinanden. Når du fx er syg, kan du inficere sygdomsbakterierne med andre bakterier, således du gør sygdommen syg. En måde at huske det på, er det gamle udtryk ”din fjendes fjende er din ven”. Grunden til, at bakterierne kan slå hinanden ihjel, er pga. det stof de udskiller når de ’kæmper’. Stoffet benyttes også i antibiotika. Bakterierne kæmper mod hinanden på flere fronter. De spiser hinandens mad og optager alt den plads de kan, således andre bakterier ikke kan optage pladsen.

Derudover har de en helt speciel egenskab. De kan påvirke deres modstanders kommunikation. For bakterierne taler nemlig sammen. De slår først til, når de synes de er nok til at angribe en modstander. Derfor kan mangel på kommunikation gøre, at bakterierne ikke tør at angribe, og bliver dermed holdt i skak. 

Bakterier er forunderlige og uvurderlige for mennesker, og har egenskaber som vi sjældent er bevidste om. Specielt når det medregnes, at bakterierne er mere end tyve gange så små, som punktummet i slutningen af denne sætning.

Lær meget mere om snedige bakterier, når vi 22. oktober livestreamer et foredrag af Rikke Louise Meyer og Lars Peter Nielsen fra Aarhus Universitet.

Billetter kan hentes gratis her.

Materialer