Postkort fra Dansk Vestindien

Dansk Vestindien set på postkort

14.03.17
Ved hjælp af gamle postkort fortælles om livet på De Dansk Vestindiske Øer i tiden 1900-1917.

Den 31. marts er det 100 år siden, at De Dansk Vestindiske Øer blev solgt til USA.  I den anledning, kan du se en udstilling på Hovedbiblioteket i Birkerød, hvor den socialdemokratiske kommunalpolitiker og tidligere overlærer på Nærum Skole, Jens Bruhn, viser postkort fra Dansk Vestindien og fortæller historien fra omkring 1900 og frem til øernes salg til USA i 1917. Her kan du se et udpluk fra udstillingen.

Dansk Vestindien bestod af de tre caribiske øer: Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. Øernes samlede areal var på 346 km2, altså lidt mindre end Mors. Indbyggertallet var i 1917 på ca. 26.000.

Postkortet er udgivet i anledning af kong Christian IXs 40 års regeringsjubilæum i 1903

Kort fra 1903, Bartholomew & Co, London 
Postkortet er udgivet i anledning af kong Christian IXs 40 års regeringsjubilæum i 1903. Kortet er trykt i England, og det kan måske være derfor, at der er indsneget sig en fejl i årstallene, så monarken efter disse skulle have 60 års jubilæum. 

Håndkoloreret kort fra ca. 1908 af Kongens Tværgade

Kongens Tværgade håndkoloreret kort fra ca. 1908, Stender 
En tungt læsset oksekærre er på vej op af den stejle gade. Bemærk de åbne rendestene på hver side af vejen og det smukke fletværk ved huset længere nede mod stranden. 

Håndkoloreret kort fra ca. 1910 af markarbejderne, der arbejder

Sukkerrør håndkoloreret kort fra ca. 1910, Stenders forlag
Efter pløjningen blev markerne skåret op i furer med ca. 1,5 meters mellemrum. Furerne blev senere fyldt op med gødning, som markarbejderne tildækkede med nogle store håndhakker, så ”bakkerne” blev regelmæssige i højde og bredde.

Postkort af gendarmer på kokosnødderov

Gendarmer på kokosnødderov
Fotografisk kort fra 1908, ukendt kunstforlag

Se mere

Se udstillingen på Hovedbiblioteket i Birkerød i marts

Læs artikel om udstillingen med billedgalleri på sn.dk